Fasolka po bretońsku – klasyczne danie dobre na każdą okazję

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Fasolka po bretońsku – klasyczne danie dobre na każdą okazję

Prosta i szybka potrawa, która smakuje niemalże każdemu? Fasolka po bretońsku! To danie przygotujesz ze składników, które znajdziesz w każdym markecie. Pomimo to zaskoczy Cię swoim niebanalnym smakiem oraz fuzją aromatów, które rozpieszczą kubki smakowe każdego członka rodziny – zarówno tego najmłodszego, jak i najstarszego.

Fasolka po bretońsku – czego potrzebujesz, aby ją zrobić?

Wykonanie fasolki po bretońsku jest niezwykle proste. Do jej przygotowania będziesz potrzebować 2 puszki fasolki, 200 gramów boczku, 300 gramów kiełbasy, 1 puszkę krojonych pomidorów (mogą też być świeże – w tym przypadku będziesz potrzebować 1,5 kilograma pomidorów), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku oraz 1 średniej wielkości cebulę. Do tego niezbędne będą także przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Z tych kilku składników przygotujesz aż 6 porcji fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku – przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie fasolki po bretońsku zacznij od pokrojenia boczku, kiełbasy, cebuli oraz przeciśnięcia czosnku przez praskę. Następnie wrzuć boczek na patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Kiedy wytrąci się z niego tłuszcz, dodaj kiełbasę, cebulę i czosnek. Całość smaż do delikatnego zarumienienia. W międzyczasie odcedź fasolkę, włóż ją do dużego garnka, a następnie dodaj około litra wody. Dosyp także przyprawy: 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe oraz 2 łyżki majeranku. Gotuj całość przez ok. 1,5 godziny. Kolejny krok to połączenie wszystkich składników. Podsmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz czosnek dodaj do garnka i przytrzymaj na ogniu przez ok. 2-3 minuty. Następnie wlej koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Taka fasolka po bretońsku powinna być gotowana jeszcze przez ok. 10-15 minut. I gotowe!

Z czym podawać fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku najczęściej jest podawana z pieczywem. Może to być zarówno chleb, jak i bułka pokrojona w średniej wielkości kawałki. Jeśli tylko masz ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby z pieczywa zrobić tosty. Do tego celu możesz użyć tostera lub posmarować bułkę/chleb masłem z obu stron i lekko podpiec na patelni. Świetną alternatywą do fasolki po bretońsku są także ziemniaki. Choć nie jest to często występujące połączenie, to zdecydowanie warto go spróbować!

Kiedy podawać fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to klasyczne, polskie danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz przygotować ją dla swoich domowników i podawać na obiad lub na kolację. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ta pyszna potrawa uświetniała także rodzinne uroczystości. Doskonale sprawdzi się podczas wiosennego lub letniego spotkania wieczorową porą czy na imprezę urodzinową. Warto także postawić ją na szwedzkim stole, kiedy organizujemy komunię, chrzest, a nawet wesele! Będzie świetnym dodatkiem, z którego z pewnością skorzysta niejedna osoba.

Fasolka po bretońsku – danie, którego musisz spróbować!

Fasolka po bretońsku to proste danie, do którego nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Jej wykonanie zajmie Ci około 2 godziny, z czego na przygotowanie poszczególnych składników nie poświęcisz więcej niż 30 minut. Dodatkowo jest tak przepyszna, że smakuje niemalże wszystkim. Czy więc istnieje lepszy wybór na obiad, kolację lub uroczystość rodzinną? Tego nie wie nikt, jednak jedno jest pewne. Nie szukaj już dłużej przepisów i nie martw się o to, co ugotować, ponieważ fasolka po bretońsku z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagającą osobę!