Mohito (inaczej drink mojito) jest drinkiem dosyć popularnym, który jest dostępny w większości restauracji, a w barach jest praktycznie obowiązkiem. Niezwykle orzeźwiający drink o słodko-kwaśno-miętowym smaku, w którym przebija się równocześnie smak rumu. Podbija serca polaków i dlatego zdecydowaliśmy się na przygotowanie przepisu, z którego może skorzystać każdy (oczywiście alkohol jest zarezerwowany tylko dla osób dorosłych). Sprawdź w jaki sposób przygotować Mohito i przygotuj się na serwowanie!
Mohito – składniki i proporcje
Oryginalne mojito ma niezwykle proste proporcje:
- 1 część wody gazowanej,
- 2 części białego rumu,
- na każdą 1 część wody gazowanej – pół limonki.
Łatwe do zapamiętania? Oczywiście!
Mohito – przepis
Przed przygotowywaniem drinka możesz w pierwszej kolejności udekorować szklankę. W tym celu wyciskasz sok z ćwiartki limonki i przekładasz na talerzyk, a na drugi talerzyk wysypujesz cukier. Brzegi szklanki w pierwszej kolejności zamaczasz w soku, a następnie odciskasz w cukrze. Najlepiej jest również nieco schłodzić tak przygotowaną szklankę w lodówce.
Składniki
- 50 ml białego rumu
- pół limonki i ćwiartka do dekoracji
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka listków świeżej mięty
- 25 ml wody gazowanej
- kruszony lód
Instrukcje
- Limonkę czyścimy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do szklanki.
- Dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie ugniatamy, a następnie dodajemy listki mięty i ponownie ugniatamy.
- Do połowy szklanki dodać lód, a następnie rum i ponownie zasypujemy kruszonym lodem. Mieszamy całość.
- Zalewamy wodą gazowaną i delikatnie mieszamy.
- Dekorujemy limonką i listkami mięty.
I tak uzyskujemy pyszny kubański drink!
Może również przygotować mniej klasyczne mojito bezalkoholowe, mówimy wtedy o drinku o nazwie Mojito Virgin, czy inne truskawkowe mojito.