Mohito (drink) – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Mohito (drink) – przepis

Mohito (inaczej drink mojito) jest drinkiem dosyć popularnym, który jest dostępny w większości restauracji, a w barach jest praktycznie obowiązkiem. Niezwykle orzeźwiający drink o słodko-kwaśno-miętowym smaku, w którym przebija się równocześnie smak rumu. Podbija serca polaków i dlatego zdecydowaliśmy się na przygotowanie przepisu, z którego może skorzystać każdy (oczywiście alkohol jest zarezerwowany tylko dla osób dorosłych). Sprawdź w jaki sposób przygotować Mohito i przygotuj się na serwowanie!

Mohito – składniki i proporcje

Oryginalne mojito ma niezwykle proste proporcje:

  • 1 część wody gazowanej,
  • 2 części białego rumu,
  • na każdą 1 część wody gazowanej – pół limonki.

Łatwe do zapamiętania? Oczywiście!

Mohito – przepis

Przed przygotowywaniem drinka możesz w pierwszej kolejności udekorować szklankę. W tym celu wyciskasz sok z ćwiartki limonki i przekładasz na talerzyk, a na drugi talerzyk wysypujesz cukier. Brzegi szklanki w pierwszej kolejności zamaczasz w soku, a następnie odciskasz w cukrze. Najlepiej jest również nieco schłodzić tak przygotowaną szklankę w lodówce.

I tak uzyskujemy pyszny kubański drink!

Może również przygotować mniej klasyczne mojito bezalkoholowe, mówimy wtedy o drinku o nazwie Mojito Virgin, czy inne truskawkowe mojito.