Zdrowe nachos: jak stworzyć przekąskę pełną składników odżywczych?

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Zdrowe nachos: jak stworzyć przekąskę pełną składników odżywczych?

Nachosy pojawiają się na wielu domowych imprezach, niezależnie od tego, czy są one przygotowywane dla dzieci i młodzieży, czy też dla osób dorosłych. Warto jednak czasami odejść od utartych schematów i zdecydować się na przyrządzenie nietuzinkowych przekąsek z pysznymi dodatkami, w których znajdzie się mnóstwo cennych składników odżywczych. Z czym można zestawiać nachosy i jak stworzyć z nich wyśmienitą przekąskę na każdą okazję?

Nachosy z guacamole

Analizując dostępne przepisy z nachosami nie można przejść obojętnie obok nachosów z guacamole. Podstawą w tym przypadku są trzy składniki: awokado, limonka oraz odrobina soli. Na pierwszy plan w omawianym przepisie wysuwa się awokado, w którym można znaleźć:

  • witaminy A, C, E, K, H oraz witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy i pantotenowy,
  • wapń, miedź oraz żelazo,
  • potas, fosfor oraz mangan.

Awokado powinno zasmakować zarówno młodszym odbiorcom, jak i tym zdecydowanie bardziej zaawansowanym wiekowo. Co konkretnie przemawia za tym produktem? Z pewnością wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, zapobieganie nadciśnieniu, obniżenie poziomu złego cholesterolu i wsparcie pracy mózgu. Guacamole to niezwykle sycący i pyszny dodatek, z którego absolutnie nie powinno się rezygnować. Idealnym wyborem do guacamole są natomiast nachosy solone od Crunchysnack

Zapiekane nachosy z grillowanymi warzywami (lub warzywami na parze), sosem serowym i mięsem mielonym

Wiele osób zastanawia się z czym można jeść nachosy i z jakimi konkretnie produktami oraz dodatkami warto je zestawiać. Na całe szczęście wybór w tym zakresie jest dość szeroki. Bardzo popularnym rozwiązaniem są zapiekane nachosy BBQ z dodatkiem grillowanych warzyw (głównie pieczarki, bakłażan, cukinia), sosem serowym i mięsem mielonym. Alternatywą dla warzyw w postaci grillowanej są warzywa na parze (np. brokuł i kalafior). W bakłażanach można odnaleźć duże pokłady potasu, miedzi, magnezu, błonnika, przeciwutleniaczy, witaminy K, witaminy C oraz witamin z grupy B. To warzywo wspomagające eliminowanie problemów z zaparciami oraz doprowadzające do prawidłowej pracy jelit. Z kolei w cukinii obecne są magnez, potas, żelazo oraz witaminy A, C i K. Cukinia jest odpowiedzialna za skuteczne odkwaszanie organizmu i wsparcie procesu trawienia. Wszystkie wspomniane wyżej dania z nachosami na pewno będą smakowite, sycące i efektowne pod kątem wizualnym. 

Nachosy z salsą pomidorową

Ostatnią z godnych podkreślenia propozycji są nachosy z salsą pomidorową. Salsa składa się oczywiście z pomidorów, bazylii, czosnku, cebuli oraz odrobiny kolendry. Można do niej dodać również inne zioła i przyprawy, dobrane zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Główną rolę w salsie pomidorowej odgrywają pomidory, w których występują witamina C, witamina E, beta-karoten i potas. Przy okazji wypadałoby wiedzieć o tym, że pomidory:

  • wzmacniają odporność organizmu,
  • wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • poprawiają kondycję cery.

Jak widać każdy jest w stanie dobrać takie przepisy z nachosami, które w pełnio go usatysfakcjonują. Ogromne znaczenie będzie miało jednak to, dla kogo konkretnie będą przygotowywane omawiane przekąski. Inne dodatki wybiorą dzieci oraz młodzież, a zdecydowanie inne zasmakują dojrzałym smakoszom.