Hugo Spritz (drink) – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Hugo Spritz (drink) – przepis

Orzeźwiający drink hugo spritz to bardzo popularny włoski i przede wszystkim pyszny drink, który miał być słodką odpowiedzią na bardzo wytrawny Aperol Spritz. Do Hugo wykorzystuje się trzy najważniejsze składniki – prosecco, wodę gazowaną i syrop z kwiatu bzu. Sprawdź jak dokładnie przygotować Hugo i przede wszystkim – jakie są proporcje na jego przygotowanie!

Hugo spritz – proporcje

Najważniejsze w przygotowywaniu drinków są proporcje – w końcu nie każdy ma identycznej wielkości szklanki czy kieliszki. W przygotowywaniu Hugo przyjmuje się proporcje 3 – 2 – 1:

  • 3 jednostki prosecco
  • 2 jednostki wody gazowanej
  • 1 jednostka syropu kwiatów czarnego bzu.

Jeśli Twoja jedna jednostka wynosi 50 ml, to prosecco powinieneś mieć 150 ml, wody gazowanej 100 ml, a syropu z czarnego bzu 50 ml.

Ilości poszczególnych składników możesz oczywiście zmniejszać lub zwiększać, ważne jest, żeby zachować powyższą proporcję.

Hugo spritz – przepis

Na zdrowie i pamiętaj – nie upij się!

Hugo spritz – wideo

Sprawdź jak przygotowaliśmy Hugo u siebie!

Drink hugo spritz

Na co dzień bardzo często można spotkać się z krótką nazwą „Hugo”, ale pełna nazwa tego drinku to „Hugo Spritz”. Spritz samo w sobie pochodzi od niemieckiego spritzen oznaczającego „pryskać” i odnosi się do delikatnego spryskania białego wina wodą gazowaną.

Pierwsze wersje Hugo wykorzystywały sok z melisy lekarskiej – zastąpiono go na syrop z kwiatów czarnego bzu ze względu na łatwiejszą dostępność tego drugiego. Dla delikatnego zzielenienia drinku, dodaje się listki mięty. Niektórzy dodają również plasterki cytryny.

Teraz Hugo Spritz jest jednym z najpopularniejszych drinków przygotowywanych na bazie prosecco (białe wino musujące). Jest to również jeden z niewielu drinków, do którego stosuje się sok z kwiatów bzu.

Spróbujesz przygotować u siebie ten orzeźwiający koktajl?