Ciekawe czy lubisz risotto równie mocno jak my! Nie robimy go zbyt często ze względu na to, że zazwyczaj obiady u nas są tymi, które musimy zrobić „na szybko”, ale kiedy tylko mamy nieco więcej czasu i ochotkę, to ruszamy po risotto! Samo w sobie nie jest jakoś skomplikowane do przygotowania (wbrew temu, co piszą w internecie). Ważne są głównie trzy rzeczy – użyć dobrej jakości wina (żeby danie nie śmierdziało drożdżami, ale nie musi być też wino za 50 zł+; rekomendacja poniżej), wlewać bulion powoli i stopniowo, gotować risotto na niewielkim ogniu.
W naszym przepisie do tego risotto użyliśmy Muscadet Cavignon – francuskie białe wino wytrawne za około 28 zł w Kauflandzie (więc dobre wino do risotto można zgarnąć do 30 zł za butelkę). We wcześniejszym przepisie na risotto z chorizo użyliśmy półsłodką Portadę, przez co całe danie śmierdziało drożdżami. W przepisie na risotto z kurkami już było lepiej, bo użyliśmy innego wina, ale to wciąż nie było to. Z tych trzech win najlepiej sprawdziło się Muscadet Cavignon.
Nie przedłużając – sprawdź nasz przepis na risotto z krewetkami! Nie jest z kategorii „proste dania”, ale nie jest aż tak skomplikowane, jak wszyscy mówią!
Spis treści
Risotto z krewetkami – przepis
Poniższe proporcje na risotto z krewetkami są przygotowane na dwie osoby. W razie potrzeby, wystarczy zwiększyć proporcje każdego ze składników.
Składniki
- opakowanie krewetek mrożonych (lub owoców morza)
- pół marchewki
- 100 g ryżu do risotto (ryż arborio)
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wina białego (resztę śmiało można wypić)
- szklanka bulionu (rosołu lub zwykłego warzywnego)
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Krewetki można rozmrozić lub nie – w zależności od preferencji, tego czy zapomnimy wyciągnąć z zamrażarki itd. Kwestia tylko wcześniejszego lub późniejszego dodania na patelnię – powiemy kiedy!
- Na początek bardzo proste rzeczy – kroimy bardzo drobno czosnek i marchewkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy czosnek. Gdy ładnie się zarumieni, dodajemy marchewkę. Smażymy przez około 4-5 minut (ale nie możemy nic spalić).
- Dodajemy ryż (nieugotowany). Następnie dodaj białe wino. Mieszamy dokładnie i na niewielkim ogniu pozwalamy winu powoli wyparować.
- Gdy już całe wino wyparuje, stopniowo wlewamy bulion. Zazwyczaj gdy robimy risotto, to staramy się dodawać tyle bulionu, żeby przykrył praktycznie w całości powierzchnię ryżu – na oko to około 100 ml na jedno wlanie. W tym momencie dodajemy również mrożone krewetki / owoce morza (jeśli masz świeże, dodasz je później). Podobnie jak przy winie – całość podgrzewamy na niskim ogniu pozwalając powolutku wyparować całemu bulionowi. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy powoli bulion. To bardzo ważny proces wymagający precyzji i nie zbyt dużego ognia – jeśli będzie zbyt duży, to ryż nie zdąży się ugotować i będzie twardy. Jeśli masz świeże owoce morza (lub rozmrożone), to dodaj krewetki i pozostałe w połowie wlewanego bulionu. Musimy być cierpliwi aż ryż wchłonie cały bulion.
- W międzyczasie kroimy pomidora bardzo drobno.
- Gdy cały bulion wyparuje, dodajemy pomidora. Szybko mieszamy i podajemy. Możesz udekorować poszatkowaną natką pietruszki. Na wierz może również pasować starty parmezan.
Krótkie wskazówki
- Niektórzy zamiast pomidorów dodają passatę pomidorową, ale do przepisu na ten pyszny obiad preferujemy zwykłe pomidory,
- Akurat gdy przygotowywaliśmy to z krewetkami risotto nie mieliśmy, ale zawsze można dodać natkę pietruszki,
- My używamy ryż arborio z firmy Kupiec – nigdy nas nie zawiódł.
Bulion warzywny czy rosół?
Nie jest ważne, czy wykorzystasz w tym przepisie bulion warzywny czy rosół. Najważniejsze jest to, żeby nie korzystać z kostki rosołowej, bo nie są zdrowe i nie są smaczne – nie mają tak pełnego smaku jak przygotowany wcześniej bulion czy rosół z poprzedniego dnia.
Przepis na risotto z krewetkami – wideo
Sprawdź też krok po kroku jak risotto z krewetkami przygotowaliśmy u nas!
Teraz śmiało możesz przygotować swoje risotto z krewetkami! Jak już opanujesz to risotto do perfekcji, będziesz mógł przygotowywać podobne przepisy.