Każdy powinien korzystać z sezonowych owoców i warzyw, żeby przekonać się jakie posiłki można przygotować z tych składników, które nie są dostępne w sprzedaży na co dzień. Tym razem na tapetę wzięliśmy kurki, które zazwyczaj są kojarzone z jajecznicą czy makaronem. Przygotowaliśmy pyszne risotto, a poniżej możesz sprawdzić przepis, z którego korzystamy. Nie czekaj – zobacz co musisz kupić i zrobić i zajadaj się razem z nami!
Poniższe proporcje z przepisu są na dwie porcje.
Składniki
- 100 g ryżu do risotto
- 200 g kurek
- 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- jedna mała lub pół średniej cebuli
- 25 g parmezanu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. W międzyczasie umyj kurki, a następnie dodaj je na patelnię.
- Po wyparowaniu wody, która wytraci się z grzybów, smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ryż i smaż przez chwilę – aż do momentu pokrycia się masłem i oliwą. Ryż powinien również zrobić się szklisty.
- Teraz wlewamy gorący bulion po chochli na patelnię, powoli gotując ryż i ciągle mieszając.
- Przy ostatniej chochli bulionu, w połowie wyparowywania dodaj łyżkę masła, a także starty parmezan. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i daj bulionowi do końca wyparować. Ryż po takim dolewaniu bulionu powinien zrobić się miękki i idealny do spożycia.
- Podawaj posypane natką pietruszki razem z plasterkami parmezanu.
Sprawdź też nasz wideoporadnik!