Reklama restauracji

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Reklama restauracji

Wielcy guru marketingu powiedzą Ci, że musisz zrobić wiele działań typowo marketingowych, żeby dobrze zareklamować swoją restaurację. Będą opowiadać, jak to restauracja, którą obsługują, zwiększyła swoje obroty dzięki ich magicznym trickom. Może nawet uda się im przekonać Ciebie do tego, żebyś zapłacił fakturę za konsultacje marketingowe lub za ich działania, ale koniec końców zostaniesz na froncie sam, a Twoja restauracja wcale nie będzie działać lepiej.

Ze względu na pracę w agencji marketingowej i swoje zamiłowanie do jedzenia i restauracji mogę śmiało powiedzieć, że wiem, co zadziała i wiem dlaczego nie trzeba wydawać multum pieniędzy na swoją kampanię reklamową. Sprawdź i dowiedz się więcej!

Struktura artykułu

Cały artykuł posortowaliśmy według tego, co w naszym odczuciu jest najważniejsze w marketingu dla restauracji – od najważniejszych informacji, aż po najmniej ważne.

Social media – Facebook, Instagram

Najważniejsze dla Twojej restauracji będą Social Media. W aktualnych czasach znacząca większość Twoich potencjalnych Klientów przesiaduje na Facebooku czy Instagramie i to właśnie tam możesz złapać z nimi pierwszy kontakt.

Nas w taki sposób przyciągnęła do siebie restauracja Klub Fabryczny, której lokal znajduje się w dosyć małym mieście (Łaziska Górne) i nigdy w życiu nie powiedzielibyśmy, że jest tam jakaś restauracja… i to bardzo dobra restauracja!

Nawet jeśli Twoja restauracja jest w niewielkim mieście, to możesz włączyć reklamę czy to na Facebooku czy Instagramie kierowaną do osób nawet 30 km od Twojego lokalu i na pewno dotrzesz do potencjalnych Klientów.

Takimi reklamami na Facebooku czy Instagramie zajmujemy się na co dzień w agencji – jeśli potrzebujesz pomocy, to pisz!

I tutaj od razu pojawia się pytanie od wielu osób – “dlaczego nie tiktok, na nim jest dużo osób”. Tak, jest dużo osób, ale te wyświetlenia nie są kaloryczne i nie przekładają się na większy ruch w restauracji. Po prostu nie warto w to iść, chyba, że Twoi pracownicy mają ciekawy pomysł na tik toki i będą realizować je w wolnym czasie. Na pewno nie ma sensu zlecać nagrywania tiktoków zewnętrznym agencjom.

Podobnie, nie powinno się zlecać ciągłego prowadzenia Facebooka czy Instagrama zewnętrznym agencjom. Na tych mediach powinny pojawiać się bieżące zdjęcia z lokalu (luźniejsze), to zawsze fajnie działa na potencjalnych Klientów. 

Zdjęcia

A jeśli chodzi o zdjęcia – tak jak powyżej, nie warto zlecać agencji stałych zdjęć, które możesz wykorzystywać na Facebooku czy Instagramie. Warto jednak raz na jakiś czas zaprosić ich do swojego lokalu, żeby przygotowali zdjęcia na stronę czy takie, które raz na jakiś czas możesz dodawać na Facebooka czy Instagrama. Wrzucając cały czas zdjęcia od profesjonalnego fotografa, możesz sprawić, że Twoja restauracja będzie uznawana za prestiżową, premium, a to odstrasza niektórych Klientów, którzy nie chcą zapłacić 95 zł za kotlet schabowy i puree ziemniaczane. Często nawet nie sprawdzą Twojego menu, bo będą zakładać, że będzie po prostu drogo. W dzisiejszych czasach telefony mają na tyle świetne aparaty, że będziesz w stanie samodzielnie na bieżąco relacjonować to, co dzieje się w Twoim lokalu!

Opinie

Nic tak bardzo nie zachęca do tego, żeby pójść do restauracji jak inni ludzie i ich opinie. Można albo zaczerpnąć informacji od znajomych, którzy byli już w lokalu lub sprawdzić je w Internecie. Oprócz dobrych opinii na Google Maps, Tripadvisor czy innych portalach tego typu, najlepiej też zgarnąć opinie na innych stronach.

My również zajmujemy się opiniowaniem restauracji, a nasze wpisy są czytane przez dość dużą liczbę osób, a to przekłada się na ruch w restauracji (mamy kontakt z niektórymi właścicielami restauracji). Opinie o restauracjach, które zrobiliśmy znajdziesz tutaj, a opinie o kawiarniach tutaj.
Napisz do nas, żeby dowiedzieć się więcej na kontakt@przez-zoladek-do-serca.pl

Wydarzenia

Wydarzenia, w których pokazujesz coś nowego lub rozdajesz coś nowego jest zawsze bardzo dobre dla osób, które jeszcze nie znają Twojej restauracji lub chcesz pokazać kulinarię od innej strony. Działa to zarówno w mniejszych, jak i w większych miastach.

Kalendarium w Czechowicach-Dziedzicach przygotowywał takie cykliczne wydarzenia dot. kuchni meksykańskiej i czeskich piw (głównie Pilsner Urquell) i dzięki temu zwiększyła się grupa osób, która przychodziła do ich restauracji.

W mniejszych miastach takie wydarzenia nie zdarzają się często, więc będzie to coś nowego dla każdego. Warto wtedy zainwestować m.in. w artykuły sponsorowane na lokalnych portalach czy kampanię na Facebooku. Jeśli wydarzenie jest dobrze zaplanowane – wszystko zadziała jak należy.

W większych miastach nie ma natomiast szans na to, żeby wejść dobrze na rynek bez tego typu wydarzeń. W Warszawie, Poznaniu, Krakowie czy nawet Katowicach takie wydarzenia są na porządku dziennym, więc trzeba nieco bardziej pokombinować.

Radio / telewizja 

Radio będzie w porządku, jeśli trafisz na dobrą stację radiową, która pozwoli Ci na to, żeby emitować swoją reklamę tylko na określonym terenie. W innych wypadkach nie ma sensu, podobnie jak reklama w telewizji.

Ileż razy widzieliśmy w telewizji reklamę restauracji w Łodzi. Jakaś manufaktura czegoś. Nie jesteśmy Łodzianami, ale do dobrych restauracji, które nas czymś do siebie przekonały, jesteśmy w stanie pojechać. W wypadku tamtej reklamowanej restauracji w ogóle nie byliśmy zainteresowani pomimo wydanych środków na reklamę w telewizji i się tam nie wybraliśmy. 

Pozycjonowanie

Pozycjonowanie zależy od miasta, w którym się znajduje Twoja restauracja. Jeśli pochodzisz z mniejszego miasta, czyli np. Czechowice-Dziedzice, to u nas ludzie rzeczywiście szukają wpisując “restauracja czechowice”, ale to na tyle łatwa fraza, że nawet, jeśli agencja raz optymalizuje Twoją stronę, to średnio po 4-5 miesiącach już wchodzisz na tę frazę. 

Inaczej ma się to w przypadku Warszawy czy innych większych miast. Tam jest już ciężej wejść na pozycje, możliwości na optymalizację również jest bardzo dużo (mając restaurację w Warszawie nie warto pozycjonować się tylko na Warszawę). To dobre rozwiązanie, żeby ktoś znalazł Twoją restaurację, a potem szukał opinii o Twoim lokalu. Nie jest to jednak tak szybkie pozyskanie Klienta, jak w przypadku Facebooka czy wydarzeń.

To już totalnie bez sensu. Płacisz za kliknięcia, które są dużo droższe niż na Facebooku, leady nie zawsze się spiszą. Wybierając między działaniami, które można zrobić w Google’u najlepiej jest pójść w pozycjonowanie. A jeśli jesteś zdecydowany tylko na jedno działanie, to przede wszystkim idź po Facebooka, gdy Twoja restauracja się rozwinie, dobierasz opinię na naszym portalu, pozycjonujesz stronę, a potem już tylko czeka gwiazdka michelin.