Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach i produktach włoskich

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach i produktach włoskich

Pizza to prawdopodobnie jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw na świecie. Jej początki sięgają XIX wieku, a za jej wynalazcę uważa się Raffaele Esposito. Drożdżowe ciasto urozmaicone świeżymi składnikami najwyższej jakości to dzieło Włochów. Istnieje kilka rodzajów pizzy, a każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, któremu ciężko się oprzeć. Najczęściej tym włoskim przysmakiem zajadamy się w pizzerii, ale możemy przyrządzić go również w domu. Gdzie kupić oryginalne produkty, dzięki którym nasza pizza będzie smakowała, jak ta prosto ze słonecznej Italii?

Rodzaje włoskiej pizzy

Napoletana, czyli pizza neapolitańska

Ten jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Neapolu. Włosi mają wielki sentyment do pizzy neapolitańskiej, uważają ja za dumę narodową. Od 1984 roku w Neapolu funkcjonuje stowarzyszenie przyznające certyfikaty autentyczności pizzy neapolitańskiej – The Associazione Verace Pizza Napoletana. Wyjątkowy smak neapolitańskiego rarytasu doceniła także Wspólnota Europejska i nadała mu znak STG, czyli Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.

Jak wygląda i jak smakuje pizza napoletana? Sekret doskonałego ciasta na pizzę tkwi w mące. Do przygotowania tego przysmaku wykorzystuje się śnieżnobiałą, delikatną mąkę typu 00, o bardzo wysokim stopniu zmielenia, a także wodę, sól oraz drożdże. Dokładnie zagniecione ciasto odstawia się do wyrośnięcia na około 8-24 godzin. Przygotowane w ten sposób ciasto wkłada się do pieca opalanego drewnem i piecze się w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 450 stopni Celsjusza) przez zaledwie kilka sekund. Pizza neapolitańska wyróżnia się cienkim, miękkim środkiem oraz pulchnymi, chrupiącymi rantami. Jest absolutnie pyszna!

Oryginalne włoskie składniki na pizzę znajdziecie w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.

Jak prawidłowo jeść pizzę neapolitańską?

Ten rodzaj pizzy podawany jest w całości, nie kroi się go w trójkąty. W Neapolu pizzę zajada się sztućcami – można samemu wykrawać kawałki, składać jak kanapkę i jeść rękami. Innym sposobem na jedzenie napoletany jest zajadanie się nią od środka ku rantom. Wypieczone brzegi pizzy świetnie smakują maczane w pomidorowym sosie i oliwie. Nie martwcie się, że się pobrudzicie, wybitny smak prawdziwej pizzy z Neapolu zrekompensuje Wam wszelkie drobne zabrudzenia na ubraniach.

Pizza romana – pizza rzymska

Ten rodzaj pizzy nieco różni się od wcześniej opisywanej słynnej napoletany. Pizza romana wypiekana jest z mąki o sile od W180 do W290 i przyjmie większą ilość dodatków. Piecze się ją w mniej rozgrzanym piecu, w temperaturze 350 stopni Celsjusza przez około 3 minuty. Na pewno mieliście okazję spróbować rzymskiej pizzy np. capricciosy z pomidorami pelati, szynką, pieczarkami oraz oliwkami i karczochem. Przysmak ten w Rzymie można spotkać jako street food. Najczęściej sprzedawany jest na wagę, pokrojony na kawałki i owinięty w papier. 

Pizza siciliana – pizza sycylijska

Pizza sycylijska swoim smakiem i wyglądem przypomina pizzę przygotowywaną w domu – jest puszysta i wyrośnięta. Ciasto wyrasta około 2 godzin i pieczone jest w temperaturze 300 stopni Celsjusza przez 3-4 minuty. Na pizzy sicilianie nie może zabraknąć sosu pomidorowego, sera i ulubionych dodatków. Na Sycylii, w tamtejszych pizzeriach jest ona wypiekana w prostokątnych formach, które ułatwiają jej krojenie.

Produkty włoskie, które pokochasz

Włoska kuchnia słynie z prostoty i składników najwyższej jakości – wyśmienitych serów, dojrzewających wędlin oraz świeżych ziół i doskonałych pomidorów. Kulinarne specjały prosto z Włoch sprawiają, że na sam ich widok cieknie nam ślinka. Dzięki sklepom z oryginalnymi włoskimi produktami możemy w domowym zaciszu przyrządzić znakomitą rzymską pizzę, lasagne czy spaghetti. Korzystając z bogatej oferty sklepu online Schronisko Bukowina, swoją spiżarnię możemy wypełnić prawdziwymi włoskimi smakołykami. Za ich sprawą przygotujemy szybki, smaczny obiad dla rodziny lub urządzimy włoską ucztę ze znajomymi. Deska serów i wędlin razem z owocami i dobrym winem idealnie sprawdzi się na taką okazję.

Włoskie delikatesy z dostawą do domu

W artykułach spożywczych cenimy sobie świeżość, smak i prosty skład. W sklepie internetowym Schronisko Bukowina znajduje się wiele włoskich produktów oznaczonych specjalnymi certyfikatami, informującymi o ich oryginalnym pochodzeniu i tradycyjnej produkcji. W ofercie dostępne są rozmaite makarony, mąki, dzięki którym można przygotować ciasto na pizzę, focaccię oraz inne wypieki, najlepsze oliwy, pomidory san marzano, przyprawy i przetwory, a także cała gama serów i wędlin. Włoskie przysmaki są na wyciągnięcie ręki! Wybrane rarytasy wystarczy dodać do koszyka i czekać na dostawę!