Na co zwracać uwagę wybierając sprzęt gastronomiczny do restauracji?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Na co zwracać uwagę wybierając sprzęt gastronomiczny do restauracji?

Niewątpliwie współczesna gastronomia stoi na wysokim poziomie. Zarówno restauracje, kawiarnie, cukiernie, a także inne lokale, oferują nam coraz lepsze jakościowo dania oraz proponują indywidualnie przygotowywanie menu. Jednak pomimo tego, że wybór szefa kuchni i całego zespołu może stanowić kluczową kwestię, nie możemy zapominać o tym, jak ogromną rolę odgrywa wyposażenie gastronomiczne. Wybór sprzętu, który ma nam służyć w codziennym komponowaniu menu i przyrządzaniu dań, jest niezwykle ważny. By nasza inwestycja dobrze rokowała na przyszłość oraz przynosiła nam wymierne korzyści, powinniśmy zdecydować się na urządzenia oraz sprzęty wysokiej jakości. Z pewnością wybór wyposażenia lokalu gastronomicznego nie jest zadaniem łatwym. Na co należy zwrócić uwagę? Oto kilka podpowiedzi.

Niezwykle ważne podstawy

Wybierając sprzęt gastronomiczny do restauracji powinniśmy zacząć od określenia kilku podstawowych kwestii. Oczywiście na uwagę zasługują urządzenia profesjonalne i nowoczesne, które oferują nam wiele innowacyjnych rozwiązań. Tego typu aspekty sprawią, że nasza codzienna praca zostanie usprawniona. Bez względu na to, czy otwieramy niewielki bar, czy decydujemy się na wielkopowierzchniową restaurację, powinniśmy zadbać o kilka aspektów, które odgrywają kluczową rolę w naszej kuchni. Zatem decydując się na zakup sprzętu gastronomicznego do restauracji powinniśmy uwzględnić przede wszystkim asortyment, w który chcemy wyposażyć nasz lokal. Na uwagę z pewnością zasługuje sprzęt oraz urządzenie dystrybutora, który daje nam bogaty wybór. Dzięki temu będziemy mogli uzupełniać poszczególne urządzenia, sprzęty, akcesoria w wybranym momencie. Będzie to niezwykle ważne w chwili zwiększenia produkcji lub podczas rozszerzania lub zmiany profilu działalności restauracji. Znaczenie ma także funkcjonalność wybranych przez nas urządzeń. Tak naprawdę współczesne restauracje możemy urządzić estetycznie, zachowując przy tym także najwyższy poziom całego lokalu. Niewątpliwie warto przyjrzeć się bliżej urządzeniom multizadaniowym. Co prawda nie możemy tego ocenić na podstawie zdjęć, ale szczególną rolę odgrywa jakość wybranych przez nas sprzętów. Stanowi ona gwarancję wysoki poziom serwowany dań, a także urządzeń samych w sobie. Materiał, z którego wykonane zostanie wyposażenie sprzętów gastronomicznych wybranych do naszej restauracji, wpływa na żywotność urządzenia, co przekłada się również na satysfakcję z jego użytkowania. Oczywiście wyposażenie sprzętu gastronomicznego do restauracji wymaga sporych nakładów finansowych. Powinniśmy jednak pamiętać o aspekcie, który omówiliśmy wyżej. Niezwykle ważne jest to, by cena szła w parze z jakością wybranego przez nas sprzętu. Z pewnością, jeżeli zdecydujemy się na rozpoznawalne marki o ugruntowanej pozycji na rynku, będziemy mogli cieszyć się doskonałą jakością sprzętów a także korzystną ceną. Mimo tego, że współczesne sprzęty gastronomiczne są wysokiej jakości, nie bywają całkowicie bezawaryjne. Dlatego podczas wyboru sprzętu gastronomicznego do restauracji powinniśmy uwzględnić także jego ewentualny serwis oraz dostępność części zamiennych. Przed dokonaniem zakupu dokładnie należy przejrzeć się okresowi pogwarancyjnemu, a także dopytać o możliwość serwisowania i naprawy w razie awarii.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynamy działalność gastronomiczną, czy też ją rozszerzamy lub całkowicie zmieniamy, musimy pamiętać o tym, by wybierając sprzęt gastronomiczny do restauracji stawiać na jakość urządzeń oraz ich funkcjonalność. Oprócz wyżej wymienionych aspektów, powinniśmy przede wszystkim kompletowanie urządzeń traktować zadaniowo i zdecydować się na wybór takiego sprzętu, który naprawdę będzie nam potrzebny. Z pewnością przydadzą się nam urządzenia do gotowania i pieczenia, takie jak kuchnie wolnostojące, kuchnie nastawne, piece konwekcyjne oraz piece konwekcyjno-parowe. Nie możemy zapominać również o miejscu do chłodzenia i mrożenia, dlatego też warto zwrócić uwagę na szafy chłodnicze, zamrażarki skrzyniowe, maszyny do lodów, lodówki skrzyniowe. Do prezentowania gotowych dań mogą przydać się nam witryny chłodnicze, witryny ekspozycyjne, a także szafy chłodnicze z drzwiami szklanymi. Oczywiście wybór konkretnych sprzętów do lokalu gastronomicznego pozostaje kwestią indywidualną. Wszystko zależy od profilu naszej restauracji. Zatem na początku należy ustalić konkretny budżet i wybrać odpowiednie sprzęty. Oczywiście wraz z rozwojem naszego biznesu wyposażenie sprzętu gastronomicznego do restauracji będzie się z pewnością rozszerzać lub może dojść do całkowitych zmian.