Kuchnia czeska

Warunki historyczne spowodowały, że kuchnia słowacka znajdowała się pod wpływem kuchni węgierskiej, czeska natomiast przejęła do swojego menu niektóre potrawy austriackie. Bardziej popularna w świecie jest kuchnia czeska.

Obie kuchnie znane są ze znakomitych zup zasmażanych (gulaszowa, flakowa) lub zaprawionych śmietaną (ziemniaczana) oraz rosołu z różnymi kluseczkami (z wątroby, szynki itp.). Zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Główne danie przyrządza się z mięsa, drobiu, ryb, jaj, niekiedy z warzyw, grzybów lub potraw mącznych. Wśród potraw mięsnych na pierwszym miejscu należy wymienić pieczeń wieprzową podawaną z kapustą kwaszoną i knedlami, dalej gulasze i różnego rodzaju rolady z wołowiny. Z drobiu największą popularnością cieszy się gęś – tradycyjna czeska potrawa, której nie może zabraknąć w czasie kiermaszów św. Wacława nadziewana podobnie jak u nas jabłkami, ale posypana kminkiem.

Czechy i Słowacja, kraje śródlądowe, pozbawione dostępu do morza, nastawione są przede wszystkim na ryby słodkowodne, wśród których prym wiedzie karp, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

Czeska sztuka kulinarna może pochwalić się dziesiątkami przepisów na przyrządzanie tej ryby. Obok karpia można wymienić szczupaka i sandacza, które są równie wysoko cenione.

Wielki rozgłos zyskały kuchnie czeska i słowacka dzięki swoim knedlom, przyrządzanym na wiele sposobów, zwłaszcza jako dodatek do mięsa.

Osobny rozdział to potrawy mączne (moućnik) wykonywane z mąki, ryżu, kaszy manny, podawane jako dania słodkie. Znakomite są knedle ze śliwkami, naleśniki o różnych nadzieniach, strudle – wspólne zarówno kuchni austriackiej, jak i węgierskiej.

W Czechach i na Morawach narodowym napojem jest piwo, które cieszy się uznaniem daleko poza granicami kraju. Prym wiodą: znakomity Pilzner i nie ustępujący mu Budvar z Czeskich Budziejowic. Na Słowacji, gdzie ciągle jeszcze utrzymują się tradycje węgierskie, wino ma znacznie większe powodzenie niż piwo.

Poniżej możecie znaleźć niektóre potrawy czeskie, które warto spróbować.

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

500 g ziemniaków, 60 g masła, 30 g mąki, pół szklanki śmietany, żółtko, łyżka drobno posiekanej cebuli, natka pietruszki, pieprz, ewentualnie pół łyżeczki kminku, sól

  1. Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą osoloną wodą (1,25 l) i gotować do miękkości
  2. Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków i zagotować mieszając, aby nie powstały grudki
  3. Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować
  4. Zestawić z ognia i doprawić śmietaną wymieszana z rozbełtanym jajkiem
  5. Podawać posypaną łyżką posiekanej natki pietruszki

Gulasz wołowy z restauracji “Pod Kielichem”

750 g wołowiny bez kości (pręga), 150 g wątroby cielęcej lub wieprzowej, 100 g szynki, 200 g cebuli, 80 g smalcu, kopiasta łyżka mąki, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), ząbek czosnku, łyżeczka kminku, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, sól

  1. Oczyszczone z błon opłukać, pokroić w grubą kostkę
  2. W rondlu usmażyć na złoty kolor obrane i pokrojone w kostkę cebulę, dodać mięso i po obsmażeniu posolić, posypać kminkiem i papryką, podlać rosołem i dusić około godziny pod przykryciem; od czasu do czasu podlać rosołem
  3. Po godzinie dodać pokrojoną w paski wątrobę, majeranek i roztarty czosnek, dusić do miękkości
  4. Gdy mięso będzie miękkie, oprószyć mąką i podlać pozostałym rosołem
  5. Tuż przed podaniem posypać pokrojoną w cienkie paski szynką
  6. Podawać z pieczywem

W znanej restauracji praskiej “pod kielichem” uwiecznionej przez Jarosława Haska w Przygodach dobrego wojaka Szwejka, smakosze świetnego czeskiego piwa, zamawiają ten gulasz jako zakąskę.

Wiele ludzi zadaje pytanie “co zjeść w pradze?”, my odpowiedzieliśmy na to dzięki naszemu krótkiemu pobytowi w Czechach!