Chcesz przygotować swój własny chleb w domu, którym możesz się pochwalić drugiej połówce, rodzicom, teściom i znajomym? Jeśli męczy Cię to, że musisz mieć zakwas na chleb, który ciężko znaleźć w dobrej jakości lub stale musisz pamiętać, aby przygotowywać chleb, bo zepsuje się zakwas, to trafiłeś idealnie! Mamy jeden przepis, z którego stale korzystamy. Z przepisu wychodzą dwa fajnej wielkości chlebki z keksówki.
Przygotowanie jest banalne i każdy sobie z nim poradzi. Jedyne, co musisz mieć w domu, to ulubione nasiona, które dodasz do swojego chleba! Sprawdzaj przepis!
Przepis na chleb z ziarnami bez zakwasu
Składniki
- 1 kg mąki
- 2 paczki suchych drożdży
- 1 litr letniej wody
- 3 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- ziarna – u nas po 3 łyżki pestek dyni, słonecznika, płatków owsianych, nasion chia i siemienia lnianego
Instrukcje
- Całość wymieszać dokładnie, odstawić na 40-50 minut.
- Formy wysmarować olejem, na dół posypać trochę np. płatkami owsianymi. Ciasto po wyrośnięciu przelewamy do foremek, górę gładzimy mokrymi dłońmi i górę posypujemy ulubionymi ziarnami – u nas słonecznik i czarnuszka. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Tak przygotowany chleb możesz pokroić i zamrozić.