Ten przepis na wafle domowe jest banalny, a za razem przepyszny. Zdecydowanie jest to wykorzystanie andrutów, które najbardziej lubimy. Wszystko dzięki specjalnej masie, która sprawia, że masa z mleka w proszku jest gęsta i nabiera specyficznego smaku.
Sprawdź ten przepis na pyszny deser, który jest w naszej rodzinie już od dawna i rozkoszuj się razem z nami! Domowe wafle w kilka chwil, a przy tym wszystkim za użyciem prostych składników! Przeczytaj jak zrobić wafle, które zapamiętasz na długo!
Przepis na wafle z masą z mleka w proszku

Składniki
- 2 opakowania andrutów
- kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru pudry
- 3/4 lub pół szklanki mleka (zwykłego)
- 2 szklanki mleka w proszku
Instrukcje
- Do garnka wrzucamy margarynę, cukier oraz mleko (zwykłe). Roztapiamy i rozgrzewamy na małym ogniu. Doprowadzamy do gotowania i dodajemy kakao. Nie korzystamy z gorącej masy. Musimy ją wystudzić.
- Po wystudzeniu przelewamy do makutry i po trochu dodajemy mleko w proszku rozcierając.
- Do masy trzeba zużyć obie szklanki mleka w proszku, na koniec powinniśmy otrzymać gęstą, słodką i jednolitą masę. Musimy całość dokładnie wymieszać.
- Przy pomocy zimnej masy możemy przygotowywać już końcowe wafle.
- Otwieramy opakowanie wafli i zaczynamy przekładać wafle przygotowaną masą z mlekiem w proszku. Na pierwszy wykładamy masę za pomocą łyżki, następnie drugi wafel, ponownie masa, wafel, masa i wafel i masa, a na koniec wafel.
- Po złożeniu wszystkich, kładziemy na wierz deskę oraz przykładamy czymś ciężkim – może być książka / cukier / sól. Trzymamy jak najdłużej, a minimum 1 godzinę, żeby wafle porządnie się skleiły.
- Po upływie tego czasu, kroimy w mniejsze kawałki (my zawsze kroimy na kwadraty i prostokąty, ale oczywiście obowiązują tu dowolne kształty). Przyda się ostry nóż!
Pyszne kakaowe wafle przekładane? Dla nas to smak dzieciństwa!