Bardzo dużo osób rozróżnia jedynie dwa rodzaje whisky – szkocka i ta “zwykła”. Jest to jednak bardzo mylne podejście do tego rodzaju specyficznego męskiego trunku.
Są dwa podziały whisky – ze względu na to, z czego jest zrobiona oraz na miejsce pochodzenia.
Spis treści
Podział whisky ze względu na składniki
Poniżej podział whisky według składników wytworzenia alkoholu. Co ciekawe, wiele krajów ma specjalne przepisy, które mówią o tym, w jaki sposób wytwarzać daną whisky, żeby w ogóle można było nazywać trunek whisky.
Malt whisky
Malw whisky to tzw. whisky słodowa. Jest ona wytwarzana ze sfermentowanego zacieru. Produkuje się go praktycznie tylko ze słodu jęczmiennego. W przypadku jeśli whisky jest produkowana tylko z jednego rodzaju ziarna i powstawała w jednej destylarni (a więc wtedy na pewno nie miesza się z innymi rodzajami ziarna), to whisky nazywa się ”single malt whisky”.
Grain whisky
Jest to rodzaj whisky, który powstaje z co najmniej jednego rodzaju zboża, innego niż słód jęczmienny. Najczęściej używanymi składnikami są pszenica, żyto czy nawet kukurydza. Bezpośrednią nazwę whisky nadaje się według składnika, który ma największy procentowy udział w trakcie jej tworzenia. Można wymienić tutaj np. rye malt whisky (wyprodukowane z żyta). Można również spotkać mieszankę malt whisky i grain whisky.
Single malt whisky
Whisky powstająca w wyspecjalizowanej destylarni ze słodu jęczmiennego. “Single” oznacza ilość słodów, które używane są w produkcji. Mimo tego, można mieszać ilość słodów beczkami w obrębie destylarni (dzięki temu otrzymywane są wyjątkowe palety smaków i aromatów trunku).
Single cask
W skrócie – whisky z jednej beczki, której nie miesza się z innymi beczkami w danej destylarni. Trunek może być rozcieńczany wodą, aby otrzymać 46, 43 lub 40% mocy. Jeden z jego rodzajów to cask strenght – czyli whyski nalewana bezpośrednio z beczki. Zawsze whisky z rodzaju single cask są okraszone informacjami o beczce, numerze butelki i liczbie butelek rozlanych z beczki.
Blended malt
Nazywana również pure malt. W tym rodzaju whisky łączy się malt whisky z różnych destylarni.
Blended whisky
Najpopularniejszy rodzaj whisky, nazywany również mieszanką. Jest to mieszanka przeróżnych rodzajów whisky – słodowych i zbożowych. Czasem zdarza się również, że destylarnia miesza ze sobą aż 40 rodzajów, aby otrzymać wyjątkowy smak. Nigdy jednak jako konsumenci nie otrzymamy informacji, z jakich dokładnie whisky została wytworzona nasza blended whisky.
Jest to również jeden z najtańszych rodzajów whisky. Ceny mogą rozpoczynać się od nawet kilkudziesięciu złotych za butelkę.
Podział whisky ze względu na miejsce wytwarzania
Bardzo istotny jest również podział whisky ze względu na kraj, w którym się go wytwarza.
Szkocja
Szkocka whisky często jest mianowana najlepszą whisky na świecie. W przypadku tego trunku, są dwa warunki, żeby mogła się tak nazywać. Po pierwsze musi być ona wyprodukowana w Szkocji (jeśli ktoś jeszcze się nie zorientował) oraz musi dojrzewać w beczkach przez minimum 3 lata. Znaczna część ze szkockich whisky jest destylowana dwa razy.
USA
Amerykańskie whiskey dzieli się na kilka odmian. Przede wszystkim jest to rye whiskey (produkowana z zacieru, minimum 51% to żyto), corn whiskey (minimum 80% to kasza kukurydziana) i bourbon whiskey (minimum 51% kukurydzy). Każdy z tych rodzajów jest destylowany, aby mieć minimum 80% objętości alkoholu. Jeśli chodzi o czas dojrzewania amerykańskiej whiskey – są to 2 lata.
Irlandia
Szczególnie dobrze znane rodzaje whisky irlandzkiej to single malt, single grain oraz blended. Whiskey irlandzka dojrzewa przez co najmniej 3 lata, a w większości jest destylowana trzy razy.
To jak? Co sądzisz o takim podziale tego zacnego brunatno-rudego trunku? Mało kto wie tyle na ich temat i zazwyczaj sięgamy w sklepach po whisky kosztujące 80 – 150 zł (blended whisky). Te, które są z wyższej półki rzadko są spotykane w sklepach spożywczych, a szukać ich trzeba w bardzo wyspecjalizowanych sklepach z whisky.