Pomimo tego, że samo zboże jest rzadko widywane w kuchni, to każdy powinien wiedzieć o tym, że powstają z niego najbardziej podstawowe produkty spożywcze. To właśnie dzięki nim możemy delektować się makaronami, kluskami, pierogami, kopytkami czy pieczywem. Ze zboża wytwarzana jest również mąka, a co za tym idzie, możemy jeść różnego rodzaju pyszne słodkości. Sprawdź naszą listę najpopularniejszych rodzajów zbóż i przeczytaj główne zastosowanie każdego z nich!
Spis treści
Jakie są rodzaje zbóż?
Jeśli jeszcze nie wiesz – sprawdź naszą listę najpopularniejszych i najczęściej spotykanych zbóż!

Pszenica
Pszenica jest zbożem jarym (wysiewane wiosną) lub ozimym (wysiewane jesienią). Ma bardzo duże znaczenie dla człowieka oraz zwierząt hodowlanych. Jej wymagania pokarmowe są jednak dość wysokie – dobrej jakości ziarno można osiągnąć tylko na najlepszych glebach. Pszenica swoją dojrzałość zbiorczą osiąga w sierpniu. Jej smak jest delikatny i słodkawy. Zawiera w składzie dużą ilość białka.
Pszenicę wykorzystuje się bardzo często w kuchni – jest obecna w mąkach pszennych, makaronach, pierogach, chlebie, bułkach, grahamie, kluskach, kopytkach, naleśnikach, płatkach śniadaniowych, cieście francuskim, macy, sucharkach, biszkoptach, herbatnikach, makaronie z semoliny, słodzie, błonniku pszennym, bulgurze, kuskusie, pizzy, otrębach pszennych, krakersach oraz paluszkach.

Jęczmień
Ze względu na polski klimat, częściej uprawiany jest jęczmień jary. Ozima forma tego zboża nie jest popularna ze względu na swoją niską mrozoodporność w porównaniu do swoich zbożowych braci i sióstr. Kiedyś był on częściej wykorzystywany w kuchni ze względu na swój wyrazisty smak. Jednak moda na jęczmień w gastronomii dawno się już skończyła. Wysiew jęczmieniu wypada pomiędzy 10 a 25 września, a jego zbiór odbywa się w drugiej połowie lipca.
Oprócz okolic oka, jęczmień można spotkać również w napojach alkoholowych, codziennym jadłospisie zwierząt hodowlanych, a w szczególności świń.
Owies
Owies to zboże jare lub ozime, jednak polski klimat pozwala na uprawianie formy jarej. Podobnie jak pszenica, ma duże wymagania co do gleby – powinna być wilgotna (owies źle reaguje na susze). Nie boi się jednak przymrozków i powinien być siany jak najwcześniej to możliwe. Zbiór owsa rozpoczyna się w 3ciej dekadzie lipca i trwa do 2-giej dekady sierpnia.
Owies ma dużo błonnika, żelaza, krzemu i witamin z grupy B. Wykorzystywany jest do produkcji mąki oraz oleju.

Żyto
Żyto wykorzystywane jest do przygotowania pasz dla bydła i trzody chlewnej. Produkuje się z niego również mąkę, która jest potrzebna do wypieku chleba. Z żyta można również produkować alkohol etylowy. Słomę żytnią niegdyś wykorzystywano do wyrobu strzech, sienników czy jako ściółkę dla zwierząt. Żyto ma bardzo wyrazisty smak i zawiera wiele składników mineralnych w swoim składzie.
Pszenżyto
Zboże o tej dziwnej nazwie to skrzyżowanie pszenicy i żyta. Może mieć formę ozimą i jarą. Zbiór pszenżyta, podobnie jak w pozostałych gatunkach zbóż, przypada na fazę osiągnięcia przez zboże pełnej dojrzałości oraz wilgotności ziarna na poziomie 14-15%.
Pszenżyto wykorzystywane jest do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich.

Kukurydza
Kto nie zna kukurydzy ten dupa. Rodzaj zboża bardzo popularny i rozpowszechniony w żywieniu i gastronomii. W składzie zawiera ogromną ilość składników odżywczych takich jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, wapń, część witamin z grupy B oraz witaminę C. Kaszka kukurydziana, którą tworzy się z kukurydzy, służy do zagęszczania soków i budyniów. W Ameryce Łacińskiej piecze się z niej chleb, placki czy naleśniki. Jest również wykorzystywana do whisky w USA (są specjalne rodzaje whisky, które zawierają w swoim składzie minimum 51% kukurydzy). Kukurydzę wykorzystuje się również do produkcji pasz dla zwierząt gospodarczych.
Niestety, kukurydza jest często modyfikowana genetycznie, na co trzeba szczególnie uważać w czasie zakupów.

Ryż
Ryż podobnie jak kukurydza jest każdemu znany. Jest dostępny w odmianach długo i okrągłoziarnistej oraz słodkiej. W składzie zawiera witaminy i substancje mineralne. Jest bezglutenowy i lekkostrawny. Dietetycy mówią, że obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi. Samo ugotowanie ryżu zajmuje do 45 minut. Z tego typu ryżu powstaje komosa ryżowa.
Ryż okrągły – jest termicznie ciepły, wzmacnia śledzionę. Jest wskazany dla osób spokojnych, marznących i łakomych na słodycze.
Ryż słodki pełnoziarnisty – jest termicznie ciepły, w składzie zawiera więcej białka i kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych odmian ryżu. Szczególnie polecany osobom w okresie rekonwalescencji i ogólnego osłabienia. Może być stosowany jako dodatek do zwykłego pełnoziarnistego ryżu. Po ugotowaniu jest lepki i klejący.
Orkisz
Orkisz jest odmianą pszenicy. Ma wszystkie właściwości oraz zastosowanie identyczne jak pszenica.
Gryka
Grykę określa się mianem pseudozboża lub nazywa się ją zbożami rzekomymi. Oznacza to, że pomimo tego, że gryka nie jest trawą (nie jest z rodziny wiechlinowatych), to wytwarza ziarna podobne do zboża.
Z gryki wytwarzana jest kasza gryczana.
Kasza gryczana
Ten rodzaj zboża pozyskuje się z gryki zwyczajnej, którą zbiera się od III dekady lipca. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że jej orzeszki dojrzewają nierównomiernie – wcześnie dojrzałe nasiona będą się osypywać.
Kasza gryczana jest często wykorzystywana przez cateringi dietetyczne ze względu na bardzo dużą zawartość białka, tłuszczu, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. W swoim składzie zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas, miedź i witaminy B1 i PP. Jest to idealny dodatek do obiadów i wszelkich dań gorących. Często jest podawana z sosem i surówkami, a to połączenie to posiłek pełnowartościowy i bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Powyższe zboża to najpopularniejsze zboża uprawiane w Polsce, z których produkuje się najpopularniejsze dla polaków produkty i półprodukty. Które zboże jest dla Ciebie szczególnie interesujące?