Zaczyna się sezon jesienny lub zimowy? Jesteś jesieniarą lub masz obok siebie jesieniarę, która uwielbia rozgrzewać się herbatą w późne jesienne lub zimowe popołudnie? Musisz dowiedzieć się w jaki sposób przygotować pyszną rozgrzewającą herbatę zimową! Sprawdź nasz artykuł.
Spis treści
- Przepisy na herbatę zimową
- Z cytrusami, imbirem i miodem – przepis
- Z jabłkiem i cynamonem
- Zimowe herbaty z cynamonem, imbirem i goździkami
- Z kardamonem
- Rozgrzewająca herbata czekoladowa z kardamonem
- Z rumem
- Z jabłkiem i anyżem
- Herbata rozgrzewająca z bakaliami
- Z ziołami
- Czemu rozgrzewające herbaty są tak popularne?
Przepisy na herbatę zimową
Przepisy są nie tylko na pyszne obiady czy kolacje. Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy najlepsze przepisy na herbatę zimową, które musisz wykorzystać! Każdy ze składników, który został przez nas podany, jest ogólnodostępny w sklepach spożywczych. W przypadku rozgrzewających herbat zimowych, najlepiej, żeby były one przygotowywane w kubku zaparzającym (ułatwi i usprawni on proces zaparzania). Na pewno sobie poradzisz bez problemu, więc sprawdzaj od razu!
W przepisach podajemy jedynie składniki, które trzeba użyć do poszczególnych propozycji.
Z cytrusami, imbirem i miodem – przepis
Składniki:
- herbata,
- miód,
- owoce cytrusowe,
- imbir.
Jakie cytrusy możesz użyć do tej wersji rozgrzewającej herbaty? Przede wszystkim – cytryny, pomarańcze, limonki.
Taką herbatę nie możesz zalewać wrzątkiem – przez zbyt wysoką temperaturę, spowodujesz że wszystkie witaminy z cytrusów i wszystkie lecznicze właściwości miodu są po prostu niszczone. Najlepiej, żeby woda miała około 90 stopni Celsjusza i zaparzamy przez co najmniej 4 – 5 minut.
Z jabłkiem i cynamonem
Oprócz herbaty będziesz potrzebować:
- jabłko,
- cynamon w proszku,
- goździki
Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem i zaparzamy pod przykryciem przez minimum 4 – 5 minut.

Zimowe herbaty z cynamonem, imbirem i goździkami
Taka wersja rozgrzewającej herbaty często jest nazywana herbatą korzenną ze względu na swój smak.
Będziesz potrzebować:
- herbata,
- laska cynamonu,
- goździki,
- pomarańcza,
- cytryna,
- miód,
- plasterki imbiru.
Herbatę zaparzamy przez 5 minut razem z laską cynamonu, obranymi i pokrojonymi w plasterki imbirem i goździkami. Dodajemy plasterek pomarańczy, cytrynę i dosładzamy miodem według własnego uznania.

Z kardamonem
Bardzo specyficzna zimowa herbata, która nie będzie każdemu smakować ze względu na użycie mleka, którą zazwyczaj używa się do herbaty angielskiej (tzw. bawarka). Będziesz potrzebować:
- herbata czarna,
- mleko,
- starty kardamon.
Herbatę zalewamy wrzątkiem do połowy i zaparzamy. W tym czasie musimy zagotować mleko i od razu przelać do już zaparzonego naparu. Dosypujemy kardamon i mieszamy.
Fujka, ale jeśli Tobie smakuje, to nie oceniamy!
Rozgrzewająca herbata czekoladowa z kardamonem
Ten sposób przygotowywania naparu chyba spotka się już z większą popularnością niż poprzednik ze względu na użycie czekolady. Składniki, które potrzebujesz:
- czarna herbata,
- gorzka czekolada,
- imbir w plasterkach,
- starty kardamon.
Czekoladę rozpuszczamy w małym naczyniu w kąpieli wodnej. Czarną herbatę dajemy do zaparzacza i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 3 – 4 minuty. Gdy herbata już się zaparzy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz imbir. Posypujemy kardamonem.
Jeśli chcesz, to możesz posłodzić herbatę brązowym cukrem lub ewentualnie miodem.
Z rumem
Jeśli kojarzysz rum jedynie z alkoholem, to jesteś w błędzie! Rum występuje również w wersji bezalkoholowej, dzięki czemu mogą pić go również dzieci (taki dodatek do herbaty jest dostępny w Czechach, ale również w sklepach spożywczych sieci Społem). Jeśli jednak masz minimum 18 lat, to możesz dodać do swojej herbaty prawdziwy rum i rozgrzewać się niczym pirat na skradzionej łajbie!
Będziesz potrzebować:
- czarna herbata,
- skórka cytryny lub limonki,
- miód,
- cynamon,
- rum.
Herbatę oraz skórkę cytrusową dodajemy do zaparzacza i zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy przez około 5 – 6 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy miód, cynamon i rum.
Z jabłkiem i anyżem
Bardzo podstawowa herbata rozgrzewająca, do której będziesz potrzebować:
- herbata czarna,
- jabłko,
- anyż.
Do szklanki wrzucamy wszystkie składniki, a następnie zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem przez około 5 minut.
Herbata rozgrzewająca z bakaliami
Jeśli nie jesteś jedną z tych osób, które plują rodzynkami z sernika na kilometr, to ta herbata może Ci odpowiadać! Sprawdź składniki, które potrzebujesz:
- czarna herbata,
- rodzynki,
- morele,
- figi,
- mięta.
Morele i figi kroimy na ćwiartki, rodzynki na pół. Razem z herbatą umieszczamy w zaparzaczu i zalewamy wrzątkiem – zaparzamy przez około 5 minut. Następnie całość przecedzamy. Na koniec dodajemy miętę, żeby delikatnie podkręcić smak naszej herbaty.
Z ziołami
Wcale nie chodzi o to, o czym pomyślałeś! Do tej herbaty rozgrzewającej będziesz potrzebować jakiś rodzaj zioła, np. kwiatki lipy. Zalewasz więc herbatę i swoje zioła wrzątkiem, zaparzasz przez kilka minut, a następnie dodajesz trochę miodu. Spróbuj również jej smak z sokiem malinowym. Ten smak może Cię zaskoczyć!

Czemu rozgrzewające herbaty są tak popularne?
Oprócz najbardziej oczywistego – jesiennej chandry czy po prostu bycia jesieniarą – wśród najważniejszych punktów dlaczego picie herbaty zimowej jest popularne można znaleźć:
- herbaty rozgrzewające po prostu relaksują – zarówno w czasie pracy jak i na co dzień oglądając ulubiony serial,
- rozgrzewające herbaty rozgrzewają organizm, co bardzo pomaga w stanie przeziębienia.
My mamy swoją ulubioną , a Ty?