Często chcemy przygotować naleśniki, które nie będą pękały. Najczęściej jednak korzystamy z tego przepisu podczas przygotowywania krokietów. Sprawdź odpowiednie proporcje na (według nas) najlepsze naleśniki pod słońcem. Będą idealnie zarówno na krokiety, jak i na jakkolwiek przygotowane naleśniki – czy na słodko czy na słono.
Spis treści
Przepis na cienkie naleśniki na krokiety
Z naszego przepisu wychodzi około 15 naleśników.
Składniki
- szklanka mąki pszennej
- dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody (może być zarówno gazowana i niegazowana)
- 4 łyżki oleju (może być również oliwa z oliwek)
- szczypta soli
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Miksujemy całość. Musimy to zrobić bardzo dokładnie, żeby nie było gdzieś nierozpuszczonej mąki.
- Możemy odstawić naleśniki na jakieś 30 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to wymagane.
- Smażymy na rozgrzanej patelni. Dajemy jedną chochelkę ciasta na jednego naleśnika rozprowadzając po całej patelni. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia.
Jak zrobić naleśniki na krokiety żeby nie pękały?
To bardzo proste. W przypadku naszego przepisu, naleśniki nigdy nam nie pękają. Mamy zawsze idealnie cienkie i tłuściutkie naleśniki. Wystarczy dodać wodę w czasie przygotowywania ciasta.