Kawa niczym z kawiarni. Jak osiągnąć taki efekt w domu?

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Kawa niczym z kawiarni. Jak osiągnąć taki efekt w domu?

Uwielbiasz smak kawy, którą pijesz w restauracjach i kawiarniach i chciałbyś uzyskać taki sam efekt w domu? Aby odtworzyć to doświadczenia, wystarczy odpowiedni sprzęt, dobrej jakości ziarna i parę zasad, którymi warto się kierować. Sprawdź, co zrobić, aby przygotować kawę, która będzie smakować jak w kawiarni!

Wybór odpowiednich ziaren – podstawa smaku

Elementem, który ma niezwykle duże znaczenie przy robieniu kawy, jest dobór ziaren. To od nich będzie zależała bowiem część intensywności oraz wyczuwalne nuty smakowe. Aby uzyskać pełnię tego doznania, warto wybierać świeżo palone ziarna z palarni, które charakteryzują się wysoką jakością. W specjalistycznych sklepach czy ulubionej kawiarni często dostępne są do zakupu różne rodzaje ziaren.

Pamiętaj, aby dopasować stopień palenia i odmianę kawy według własnych preferencji smakowych. Jeśli kupujesz ziarna w kawiarni, często to właśnie z nimi na miejscu robi się napoje, które możesz wypróbować. Dostępna w sprzedaży jest głównie Arabica z delikatniejszym aromatem, nadającym się także do mlecznych kaw. Z kolei Robusta będzie miała bardziej intensywny gorzki smak. Możesz także zdecydować się na ziarna pod kawy przelewowe, które często posiadają wyraźniejsze nuty kwiatowe, cytrusowe czy inne wersje smakowe.

Domowe metody parzenia kawy

Podczas przygotowywania kawy istotny jest także sposób jej parzenia. Wybór metody powinien być dopasowany do tego, na jaki efekt się liczy. Ekspresy ciśnieniowe pozwolą na zrobienie klasycznego espresso, ale także cappuccino czy czarnej kawy, przez co są niezwykle uniwersalnym wyborem dla przestrzeni, w których mieszkają osoby o odmiennych upodobaniach smakowych.

Jeśli preferujesz czarną kawę, z której możesz wydobywać różne nuty smakowe, warto postawić na alternatywne sposoby parzenia kawy np. aeropress czy dripper, które pomogą w tym. Natomiast jeśli nie planujesz robić kawy często i w dużych ilościach, możesz postawić na kawiarkę, w której zrobisz swoją intensywną kawę.

Jak dodawać mleko do domowej kawy?

Dla wielu osób nie ma jednak kawy bez mleka. Niezależnie od tego czy pijesz mleko krowie, bez laktozy czy roślinne warianty, może ono całkowicie odmienić smak przygotowywanej kawy. Kluczem będzie dobre spienienie produktu. Jeśli posiadasz ekspres, często będzie wykonywał to automatycznie lub będzie posiadał osobną specjalną dyszę, w której to zrobisz. Możesz także zaopatrzyć się w spieniacz ręczny czy automatyczny. Ważne jest to, aby mleko było świeże i chłodne, wtedy prościej je spienić. Powinno osiągnąć temperaturę koło 60-65 stopni, aby kawa smakowała jak w ulubionej kawiarni.

Przygotowanie pysznej kawy we własnym domu przy odpowiednim sprzęcie i produktach, nie jest niczym trudnym. Dzięki dbałości o detale Twój codzienny napój będzie cieszył, tak samo jakbyś wybrał się po niego do ulubionej kawiarni. Warto eksperymentować z metodami parzenia i smakami ziaren, aby znaleźć mieszankę, która wpisze się idealnie w Twoje preferencje.