Co ugotować? Zdrowe i szybkie pomysły na obiad

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Co ugotować? Zdrowe i szybkie pomysły na obiad

Masz już dość monotonnych dań i szukasz przepisów, dzięki którym urozmaicisz swoje codzienne menu? Świetnie się składa, bo przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji na szybkie, smaczne i zdrowe potrawy dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujesz tanich i łatwo dostępnych produktów, które kupisz w każdym sklepie. Sprawdź nasze pomysły na obiad!

Pomysły na obiady bez mięsa

Dieta wegetariańska jest mniej restrykcyjna niż wegańska, ale polega również na rezygnacji z jedzenia mięsa. Cieszy się dużą popularnością wśród osób, które chcą zwiększyć świadomość na temat żywienia i zadbać o swoje zdrowie. Pomysły na obiad wegetariański wcale nie muszą być nudne i opierać się wyłącznie na warzywach. Jako przykład może posłużyć przepis na lazanię z cukinii z soczewicą, który przypadnie do gustu również mięsożercom. Jak przygotować danie?

Dwie cukinie pokrój na cienkie plastry i odsącz z nadmiaru soku. Drobno posiekaną cebulę podsmaż, aż się zarumieni, następnie dodaj 100 g pokrojonych pieczarek. Całość oprósz solą i chwilę podgrzewaj, a później dolej ok. 250 ml bulionu. Całość uzupełnij ok. 125 g czerwonej soczewicy, dodaj 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce i gotuj, aż nadmiar wody odparuje. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami plastry cukinii i sos z soczewicy, a na koniec oprósz wszystko tartym serem żółtym. Całość piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Taki pomysł na obiad będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej lazani z makaronem.

Pomysły na obiad na słodko

Nikt nie powiedział, że główne danie w ciągu dnia musi być wytrawne. Przepisy na obiad na słodko również mogą być pożywne, zdrowe i dobrze zbilansowane. Wszystko zależy jakich składników użyjesz, gdyż czasami wystarczy tylko lekko zmodyfikować podstawowy przepis, aby stworzyć wartościowe danie. Jeśli interesują Cię pomysły na obiady przyrządzone na słodko, doskonałym rozwiązaniem będą gryczano-orkiszowe naleśniki z serem i owocami. Jak je przygotować?

W misce wymieszaj dwa jajka z 300 ml mleka, dwoma łyżkami syropu klonowego oraz trzema łyżkami oleju. Następnie dodaj 100 g mąki gryczanej i 100 g mąki orkiszowej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy, następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Do przygotowania nadzienia użyj 150 g sera twarogowego lub mascarpnone wymieszanego z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami. Naleśniki gryczano-orkiszowe to prosty pomysł na obiad, który przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. Sprawdzi się również jako przekąska lub szybkie śniadanie na słodko.