Cacio e pepe – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Cacio e pepe – przepis

O cacio e pepe możesz dowiedzieć się tylko na dwa sposoby – albo przez urlop we Włoszech, albo przez TikToka czy inne Social Media. Ten rodzaj sosu do makaronu nie jest bardzo popularny w polskich restauracjach i ciężko jest go gdziekolwiek znaleźć.

Samo Cacio e Pepe z włoskiego oznacza „ser i pieprz„. Kuchnia włoska znana jest z prostoty (a może to po prostu ich lenistwo), która zawsze zaskakuje i dlatego powstał ten specyficzny sos do makaronu czy gnocchi. Najczęściej na ten sposób przygotowywania makaronu jesteśmy w stanie trafić w Rzymie, ale na pewno w innych włoskich miastach również go znajdziemy.

Niezależnie skąd dowiedziałeś się o tym daniu – sprawdź w jaki sposób przygotować ten pyszny serowo-pieprzowy sos. W końcu po to tutaj przyszedłeś! W Internecie pojawia się bardzo dużo przepisów na to danie. Wiele z nich w składnikach ma masło lub inny ser niż pecorino romano. Poniższy przepis – wykorzystujący oliwę z oliwek i dojrzewający ser pecorino pochodzi od Włocha, a on nie zrobiłby nas w bambuko!

Przepis na cacio e pepe

Pychota, co?

Cacio o pepe – krok po kroku

Sprawdź jak krok po kroku przygotować cacio e pepe!

Z czym powinniśmy to jeść?

Sos o cudownej i prostej nazwie „ser i pieprz” najlepiej będzie smakować z makaronem, ale będzie równie idealnie pasować do gnocchi. Te dwa dodatki będą bardzo dobrze komponować się z cacio e pepe.

Najczęściej wykorzystywany jest długi makaron – spaghetti, makaron bucatini czy linguine.