Domowa lasagne z mięsem mielonym? Mamy na to przepis! Przygotowywany przez rodzicielkę jednego z twórców naszego bloga i z pewnością będzie przechodzić z pokolenia na pokolenie! Przepis jest dziecinnie prosty, choć trochę roboty z nim jest. Nie ma co więcej gadać – po prostu sprawdź nasz przepis na domową lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym!
Składniki
- 12 płatów lasagni (u nas wystarczyło 6)
- 40 dkg mięsa mielonego
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 25 dkg sera żółtego
- 30 dkg pieczarek
- 1 opakowanie sosu neapolitańskiego Knorr
- olej
- sól
- pieprz
- vegeta
Instrukcje
- Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Sos Knorr przyrządzamy według przepisu na opakowaniu – do gotującej się 250 ml wody i łyżki oleju wsyp zawartość torebki i dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.
- Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Wsypujemy do mięsa i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz vegetą.
- W międzyczasie gotujemy makaron do lasagne według przepisu na opakowaniu – w przypadku Lubelli to 2 minuty gotowania (makaron wciąż jest twardszy, ale po przygotowaniu w żaroodpornym będzie mięciusi).
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Wykładamy 4 plastry lasagne (u nas 2) i połowę mięsa z patelni. Posypujemy 1/3 sera i polewamy połową sosu. Czynności powtarzamy, a więc znowu dajemy makaron, dodajemy mięso, ser, a na końcu sos. Ponownie dajemy makaron, a na niego starty ser żółty. Bardzo ważne – posypując wierzchnią część lasagne, zadbaj o to, żeby całość była pokryta serem żółtym. Wtedy zapobiegniemy twardemu makaronowi, który przez przypadek wystawał poza ser.
- Lasagne pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sprawdź też nasz wideoporadnik!
I jak? Pyszności! Daj znać jak wyszła u Ciebie!