Masz niewykorzystany rosół z wczoraj? A może po prostu masz ochotę na pyszną zupę pieczarkową? Sprawdzony przepis rodzinny, z którego korzystamy na co dzień. Poznaliśmy go już w domach rodzinnych i właśnie w taki sposób będziemy przygotowywać tę zupę!
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki
- 1l bulionu (rosołu lub bulion warzywny)
- 2 duże ziemniaki
- 30 dkg pieczarek lub inne grzyby
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- około pół łyżki mąki
- sól
- pieprz
- suszone grzyby (opcjonalne)
- natka pietruszki (opcjonalne)
Instrukcje
- Kroimy w kosteczkę ziemniaki, a pieczarki w małe plasterki.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziemniaki oraz pieczarki (możesz dodać również suszone grzyby, które zmienią aromat zupy pieczarkowej). Gotujemy pod przykryciem dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
- Kiedy warzywa zmiękną, do kubka dajemy trochę mąki i łyżkę śmietany (musimy po prostu zakłócić zupę kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy trochę gotującego się bulionu i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do zupy i chwilę gotujemy.
- W razie konieczności doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi czy vegetą. Po górze posypujemy natkę pietruszki.
Z czym podawać zupę pieczarkową?
Do zupy pieczarkowej pasuje bardzo dużo dodatków! Najczęściej spotykane są z ziemniakami, makaronem czy kluskami lanymi. Rzadziej, choć wciąż popularne są dodatki takie jak grzanki, ryż, kasza gryczana czy groszek ptysiowy. To, z czym będziesz chcieć zrobić zupę pieczarkową w pełni zależy od Ciebie. To Ty jesteś Panem we własnej kuchni!
Pamiętaj – pieczarkowa to zupa przepyszna, a po tym przepisie będziesz śpiewać w niebogłosy „zupa pieczarkowa najlepsza”!