Śniadanie po królewsku? A może znudziły Ci się po prostu kanapki i bułki? Spróbuj naszego przepisu na tosty francuskie z jajkiem sadzonym, które z łatwością przygotujesz na patelni. Gwarantujemy – najesz się do syta, a o śniadaniu nie będziesz mógł zapomnieć!
Składniki
- chleb tostowy
- jajka
- mleko
- szynka / boczek w plastrach
- masło
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Najpierw weź kromki chleba tostowego i wytnij kółka szklanką z ostrymi krawędziami – zadbaj o to, żeby nie przebić skórki kromek, bo przepis totalnie nie wyjdzie!
- Na głębokim talerzu wymieszaj ze sobą jajko i mleko i dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni roztop masło, a gdy się roztopi, chleb tostowy zamocz w masie jajecznej i przełóż na patelnię. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
- Kiedy tosty się przyrumienią, do wcześniej przygotowanej dziurki wlewasz całe jajko. Dopraw solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem tak długo jak lubisz – im dłużej będziesz trzymać, tym bardziej ścięte będzie jajko.
- Na osobnej patelni podsmaż plastry boczku lub szynki z obu stron, które na końcu położysz na swoje tosty.
- Gdy całość będzie gotowa, przełóż na talerz.
- Idealnie spisuje się tutaj sos curry – majonez połączony z przyprawą curry.
- To, co zostało po wykrawaniu z kromek chleba tostowego możesz również zamoczyć w jajku i mleku, podsmażyć z jednej strony, przełożyć na drugą stronę i podsmażyć na złoty kolor. Dodaj na wierz co tylko Ci się podoba!
Pyszne tosty? Na pewno! Jeśli chcesz więcej przepisów tego typu – śledź nasze media społecznościowe i sprawdzaj naszą stronę!
Do napisania!