POZIOM TRUDNOŚCI
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 1 godzina
Tę tartę znaleźliśmy przy przeglądaniu mediów społecznościowych. Chcieliśmy znaleźć coś fit, znaleźliśmy to. Ten przepis można dodać do swojej diety bez glutenu i laktozy – wystarczy, że wykorzystasz do niej mąkę bez glutenu i śmietankę bez laktozy. Sprawdź przepis, bo jest naprawdę warty uwagi!
Składniki
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki orkiszowej
- 30g masła
- 1 jajko
- 280g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli, pieprzu ziołowego, czosnku niedźwiedziego,
- 100g boczku
- 1 por
- 1 brokuł
- kilka pomidorów koktajlowych
- 100ml śmietanki 12%
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 50g mozzarelli
Instrukcje
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy kawałki masła i siekamy. Masło najlepiej jest wyciągnąć z lodówki wcześniej, żeby było dość miękkie. Dodajemy resztę składników - jajko, 80g jogurtu greckiego, sól, pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi - i zagniatamy. Gładką kulkę owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i podgotowujemy. Pora kroimy na pół i plasterki. Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy, dodajemy pora. Solimy i doprawiamy pieprzem. Do miski wkładamy jogurt, śmietankę, starty ser, posiekaną natkę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim blaszkę. Robimy dziurki widelcem. Na spód wykładamy boczek z porem, następnie brokuła. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na tarcie (u nas spowodowały one, że cała tarta była bardzo mokra, więc proponujemy, żeby pomidorki dodać na tartę po upieczeniu). Nakładamy masę jogurtową łyżką po całej powierzchni tarty.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.