Zdecydowanie najpopularniejszy włoski drink, który zawładnął również Polską. Jeśli któraś z restauracja lub innych fancy barów go nie ma – jest po prostu słaba. Często też zdarzy się, że jakaś miejscówka ma u siebie w menu aperola, ale smakuje jak… rozwodniony szampan – Aperol jest dość drogim alkoholem i często lokale oszczędzają na jego ilości.
Sprawdź w jaki sposób przygotować pyszny drink Aperol Spritz i przygotuj go również dla siebie!
Aperol spritz – proporcje
Najważniejsze przy przygotowywaniu jakiegokolwiek drinku są proporcje. W przypadku Aperola Spritz mamy sekwencję PAW. 3 części prosecco, 2 części Aperola i 1 wody gazowanej.
W zależności od tego jak dużego drinka chcesz przygotować, powinieneś wykorzystać powyższą proporcję. Przykładowo, jeśli używasz 150 ml prosecco (3 porcje prosecco), to dodajesz 100 ml Aperola i 50 ml gazowanej wody.
Co ważne – wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone. Dodatkowo (co charakterystyczne dla Aperola) powinien on mieć na kieliszku plasterek pomarańczy.
Drink aperol Spritz – przepis
Składniki
- 150 ml prosecco (lub innego wina musującego)
- 100 ml Aperola
- 50 ml wody gazowanej
- nieco kostek lodu
- kilka plasterków pomarańczy
Instrukcje
- Do kieliszka dajemy kostki lodu – powinny starczyć 3-4 kostki. Następnie wlewamy prosecco, Aperola, a na końcu wodę gazowaną. Dodajemy 2-3 plasterki pomarańczy. Dekorujemy również plasterkiem pomarańczy. Możesz uzupełnić kostkami lodu.
- Jeśli lubisz, możesz podać z zieloną oliwką.
Pychotka, co?
Jak smakuje aperol spritz?
Drink z Aperolem jest specyficzny w smaku. Początkowy pomarańczowo orzeźwiający smak przemienia się na delikatnie gorzki posmak. Jest on zdecydowanie wytrawnym drinkiem, a jego przeciwieństwem jest Hugo Spritz.