Aperol spritz – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Aperol spritz – przepis

Zdecydowanie najpopularniejszy włoski drink, który zawładnął również Polską. Jeśli któraś z restauracja lub innych fancy barów go nie ma – jest po prostu słaba. Często też zdarzy się, że jakaś miejscówka ma u siebie w menu aperola, ale smakuje jak… rozwodniony szampan – Aperol jest dość drogim alkoholem i często lokale oszczędzają na jego ilości.

Sprawdź w jaki sposób przygotować pyszny drink Aperol Spritz i przygotuj go również dla siebie!

Aperol spritz – proporcje

Najważniejsze przy przygotowywaniu jakiegokolwiek drinku są proporcje. W przypadku Aperola Spritz mamy sekwencję PAW. 3 części prosecco, 2 części Aperola i 1 wody gazowanej.

W zależności od tego jak dużego drinka chcesz przygotować, powinieneś wykorzystać powyższą proporcję. Przykładowo, jeśli używasz 150 ml prosecco (3 porcje prosecco), to dodajesz 100 ml Aperola i 50 ml gazowanej wody.

Co ważne – wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone. Dodatkowo (co charakterystyczne dla Aperola) powinien on mieć na kieliszku plasterek pomarańczy.

Drink aperol Spritz – przepis

Pychotka, co?

Jak smakuje aperol spritz?

Drink z Aperolem jest specyficzny w smaku. Początkowy pomarańczowo orzeźwiający smak przemienia się na delikatnie gorzki posmak. Jest on zdecydowanie wytrawnym drinkiem, a jego przeciwieństwem jest Hugo Spritz.