Beza pavlova z mascarpone

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Beza pavlova z mascarpone

Mamy jeden przepis na bezę pavlovą, która zadowoli każdego wielbiciela słodkich deserów, a w tym samym czasie nie jest bardzo ciężki. Wystarczy jedynie trochę cierpliwości, a beza odwdzięczy Ci się swoim smakiem! Sprawdź nasz przepis i spróbuj go u siebie!

Beza pavlova, która zawsze wychodzi

Jaki cukier do bezy pavlova?

Najlepiej jest kupić drobny cukier biały, żeby nie musieć się męczyć z długim ubijaniem białka. Dzięki mniejszemu kryształowi, cukier się szybciej rozpuści w białku, więc ciasto będzie szybciej przygotowane.

Beza pavlova – jak formować

Wystarczy, że przeniesiesz całe ubite białko na środek blachy do pieczenia. Zrób ładny okrąg. Boki podciągaj do góry, ale nie spłaszczaj tej części. Możesz natomiast spłaszczyć górę bezy.

W tym deserze chodzi właśnie o ten nieład, który powinien być uformowany właśnie na tym etapie. Podczas suszenia w piekarniku, beza nie zmieni swojego kształtu.

Beza pavlova – z termoobiegiem czy bez?

Obojętnie. Z termoobiegiem beza suszy się około 3,5 godzin. My pieczemy na piekarniku ustawionym na trybie góra-dół i musimy mieć nieco dłużej bezę w piekarniku. Zazwyczaj około 4,5 godzin. Musisz po prostu sprawdzać czy w środku beza jest już zrobiona. Można po prostu wcisnąć patyczek. Jeśli beza jest dalej mokra w środku, to będzie trzeba dłużej potrzymać w piekarniku.

Niezależnie czy chcesz zrobić bezę w piekarniku z termoobiegiem czy bez – zawsze wyjdzie pyszna!