Ostatnio mieliśmy ogromną ochotę na naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami. Przygotowaliśmy z głowy cały przepis wykorzystując to, na co mieliśmy największą ochotę. Sprawdź jak możesz przygotować swoje naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i serem mozarella!
Spis treści
Przepis na naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami
Składniki
- NALESNIKI
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- sól
- masło lub olej do smażenia
- FARSZ
- pierś z kurczaka
- około 25 dkg pieczarek
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
- SOS
- 250g pasaty lub pomidory z puszki bez skórki
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- NA *WIERZCH*
- mozarella
Instrukcje
- Na samym początku musimy usmażyć naleśniki – mieszamy wszystkie składniki ze sobą, a następnie smażymy na niewielkim ogniu. Powinno nam wyjść około 5ciu naleśników. Tak przygotowane naleśniki osuszamy papierem kuchennym i odstawiamy do przestygnięcia.
- Teraz przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy na małą kosteczkę, podobnie pierś z kurczaka (możesz kurczaka pokroić jak tylko chcesz, ale najlepiej sprawdzi się kosteczka) i cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i odrobinę masła, dodajemy starty lub pokrojony bardzo drobno czosnek i przez chwilę podsmażamy na patelni posmarowanej odrobiną oleju do ładnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i całość smażymy. Gdy cebula zacznie przybierać złoty kolor, dodajemy pierś z kurczaka i smażymy całość. Gdy pierś z kurczaka jest już zarumieniona, możemy dodać pieczarki pokrojone w piękną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (my klasycznie dodaliśmy przyprawę do kurczaka). Cała woda z pieczarek powinna wyparować. Smażymy do momentu, aż pieczarki zaczną się rumienić. Podsmażone warzywa przełożyć na bok do wyschnięcia.
- Teraz bierzemy się za faszerowanie naszych naleśników. Dzielimy farsz na tyle części ile mamy naleśników. Do każdego naleśnika nałożyć farsz – my daliśmy bliżej jednego końca i zawinęliśmy całość do środka, żeby mieć mini burito. Wszystkie zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Po górze posypujemy startą na tarce mozarellą.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Ważne! Sprawdzaj co jakiś czas co dzieje się z mozarellą na naleśnikach. Ma się ładnie zarumienić, ale nie spalić!
- W czasie, gdy naleśniki się zapiekają, przygotowujemy sos. Do garnka dajemy nieco oliwy z oliwek i pokrojony w małą kostkę czosnek. Smażymy do zarumienienia, a następnie dodajemy passatę. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, bazylia oregano i gotujemy w garnku tak długo, aż nieco passaty wyparuje, a sos będzie gęsty. Jeśli wyjdzie nam zbyt gęste – dolać wody. Podawać ciepły!
I co? Pychotka!
Te z kurczakiem naleśniki możesz posmarować ketchupem wymieszanym z majonezem (sos tysiąca wysp), majonezem wymieszanym z curry lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem!
Kurczaka pokroić najlepiej w małą kosteczkę, żeby nie wypadał nam podczas składania. Wszystko powinniśmy smażyć z odrobiną oleju – danie jest wystarczająco kaloryczne!
Z czym jeszcze można przygotować naleśniki zapiekane?
Mieliśmy do czynienia już z wieloma naleśnikami faszerowanymi i możemy nieco polecić. Poniżej sprawdzisz listę dodatków, które możesz użyć jako farsz do tego przepisu:
- Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą,
- Szpinak i pierś z kurczaka,
- Mięso mielone,
- Pieczarki i mięso mielone,
- Warzywa – czerwona papryka, cukinia, bakłażan.
Też lubisz naleśniki faszerowane tak samo jak my?