Zastanawiasz się jak zrobić dobrego kurczaka w sosie teriyaki? Marzy Ci się pyszny delikatnie słodki sos teriyaki z wyczuwalną ostrością imbiru? Mamy sposób na kurczaka teriyaki już od bardzo dawna! To już drugie pokolenie u nas, które będzie korzystać z tego przepisu! To przepyszne danie, z którego bardzo się cieszymy, że raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić, żeby go przygotować. Będzie idealne zarówno na rodzinny obiad jak i na zwykły, codzienny obiad. Nie czekaj, sprawdzaj jak go przygotować!
Spis treści
Kurczak teriyaki – przepis
Składniki
- KURCZAK
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego / soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- RYŻ
- 10 dkg brązowego ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Instrukcje
- Na sam początek przygotujemy piersi – myjemy je dokładnie, a następnie mięso oczyścić z błonek oraz niepotrzebnych kostek. Brązowy ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj to 30-35 minut; brązowy ryż po gotowaniu wciąż powinien być twardy – to dlatego jest on dobry do smażonego ryżu).
- Gdy ryż już się ugotuje, na patelnię wrzucamy wszystkie składniki sosu teryiaki – olej, sos sojowy, ocet ryżowy (lub sok z limonki), syrop klonowy (lub miód / cukier trzcinowy). Przeciskamy przez praskę czosnek (2 ząbki) i 2 łyżeczki startego imbiru. Doprowadzamy do gotowania.
- Gdy sos zacznie się gotować, odcedzamy go, żebyśmy nie mieli w sosie ani imbiru ani czosnku. Sos ponownie wlewamy na patelnię i wkładamy kawałki kurczaka i przykrywamy. Dusimy przez 5 minut na małym ogniu, obracamy na drugą strony, ponownie dusimy przez 5 minut. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, raz obracając mięso.
- W czasie gdy przygotowujemy kurczaka, przygotowujemy również ryż smażony. Na patelnie wylewamy oliwę, szklimy cebulę pokrojoną w niewielką kostkę. Dodajemy starty czosnek oraz imbir. Dodajemy groszek i smażymy przez minutę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smażymy chwilę. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy i chwilkę podsmażamy.
- Całość polewamy sosem teriyaki z patelni oraz dekorujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem lub dymką.
Przepis na kurczaka w sosie teriyaki – wideoporadnik
Sprawdź jak przygotować kurczaka w sosie teriyaki krok po kroku!
Kurczak teriyaki – co to?
Kurczak teriyaki jest japońskim daniem o niezwykłym aromacie. Sam sos teriyaki jest bardzo prosty w przygotowaniu, dokładnie tak samo jak całe danie, które zajmuje tyle samo ile zajmuje ugotowanie ryżu. To bardzo dobra propozycja dla osób, które lubią kuchnię azjatycką, a nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.
Sprawdź również nasz osobny przepis na sos teriyaki, który na pewno przyda się w większej ilości dań niż tylko kurczak teriyaki. Ten sos jest bardzo wszechstronny, więc warto nauczyć się jego przygotowania!