Japoński sos teriyaki jest bardzo popularny nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także praktycznie na całym świecie. Głównie jest to spowodowane jego specyficznym smakiem oraz szerokim zakresem kulinarnych zastosowań – może być używany zarówno do sushi, do marynowania mięs (m.in. jako marynata do kurczaka), jak i jako dodatek do wszelkiego rodzaju orientalnych dań. Przygotowanie samego sosu jest dziecinnie proste i może go zrobić każdy – nawet fajtłapa z dwiema lewymi rękami. Przygotowuje się go na bazie sosu sojowego. Sprawdź przepis na oryginalny sos teriyaki!
Spis treści
przepis na domowy sos teriyaki – jak zrobić
Składniki
- łyżka oleju
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu lub cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
Instrukcje
- Wszystkie składniki, które powyżej zostały wylistowane, musisz ze sobą połączyć.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Najlepszym sposobem będzie wlanie do małego garnuszka sosu sojowego oraz olej. Do tego dodajemy imbir (mielony lub stary korzeń) i czosnek.
- Następnie dodajemy ocet ryżowy (lub sok z limonki), syrop klonowy (lub miód / cukier trzcinowy).
- Całość przenosimy na palnik i delikatnie zagotowujemy, aż sos zgęstnieje.
- To wszystko, smacznego!
Łatwe fest, nie?
Na pewno najcięższym w tym przepisie jest dylemat, czy na pewno warto kupić te wszystkie rzeczy, których na co dzień nie mamy w swojej kuchni. Jeśli jednak mamy te składniki pod ręką, to wszystko powinno pójść jak z płatka!
Do swojego sosu teriyaki możesz użyć również pokrojoną w małą kosteczkę lub w paski papryczkę chilli – dzięki temu Twój sos będzie bardziej pikantny, a Ty zachwycony!
Sos teriyaki – przepis krok po kroku
Sprawdź jak łatwo przygotować sos teriyaki!
Do czego użyć sos teriyaki?
Najczęściej dodaje się go jako dodatek do sushi, ale oprócz niego, możesz użyć sosu teriyaki do:
- marynowania mięsa,
- ryb,
- smażonych warzyw,
- dań z grilla,
- makaronów,
- glazurowania potraw,
- wszelkich przekąsek jako dip,
- kanapek czy innych codziennych posiłków, żeby poczuć się trochę jak w krajach azjatyckich!
Możesz również sprawdzić opublikowany u nas przepis na kurczaka w sosie teriyaki.
Jak pewnie zauważyłeś – sosem teriyaki możesz z łatwością się bawić i użyjesz go w wielu sytuacjach!
Jak smakuje sos teriyaki?
Sos teriyaki w smaku jest słodko-słony, ale jednocześnie lekko ostry i aromatyczny. Wyczuwalny jest w nim sos sojowy.
Jest to jeden z sosów z całego świata, które ciężko jest pomylić z innym – indywidualny smak sosu jest nadawany przez sos sojowy oraz świeży imbir.
Gdzie kupić sos teriyaki?
Jeśli jesteś leniwą kluchą i nie chce Ci się zakrzątać głowy jakimś sosem teriyaki, to możesz go również kupić, choć nie polecamy. Kupisz go w najpopularniejszych w Polsce miejscach:
- Kaufland,
- Lidl,
- Biedronka,
- Carrefour,
- Kuchnie Świata,
- Auchan,
- Allegro,
- sklepy internetowe.
Żaden z powyższych nie płaci nam za udostępnienie linku bezpośrednio do ich sklepu, ale może kiedyś ktoś się w końcu pojawi!
Po co kupować gotowy sos teriyaki, skoro można go łatwo zrobić samemu?
Czym zastąpić sos teriyaki?
Bubuś, ale właśnie pokazałem Ci, że łatwo jest zrobić sos teriyaki, tylko trzeba dobrze poszukać składników. No ale jeśli chcesz go zastąpić, to wybierz jeden z poniższych zamienników:
- sos sojowy, ale z dodatkiem odrobiny cukru,
- sos ostrygowy (mega słony z morskim smakiem),
- sos koreański kalbi.
Ale czy warto zamieniać? Na pewno nie, nie otrzymasz takiego samego smaku jak otrzymałbyś z sosu teriyaki.
O co w ogóle chodzi z teriyaki?
Teriyaki to japońska technika kulinarna, która opiera się na pieczeniu lub grillowaniu mięsa oraz ryb w specjalnej marynacie tare. Sama nazwa sosu pochodzi od japońskiego czasownika teru, który w wolnym tłumaczeniu oznacza “błyszczeć” / “świecić”. Jest to spowodowane tym, że każda potrawa czy składniki zamarynowane w sosie teriyaki są błyszczące ze względu na cukier, który znajdujemy w składzie marynaty.