Gdy sezon na kurki jest w pełni, trzeba go dobrze wykorzystać! Tym razem padło na pierś kurczaka w sosie kurkowym – tak dla odmiany wszelkich makaronów czy pizzy z kurkami.
Przepis jest banalnie prosty, mało wymagający, szybki i przede wszystkim smaczny. Możemy zagwarantować – tak przygotowany kurczak w sosie kurkowym zapadnie w Twojej pamięci na bardzo długo!
Przepis na pierś kurczaka w kremowym sosie kurkowym
Proporcje na pierś kurczaka w sosie kurkowym są przygotowane na dwie porcje dla dwóch osób.
Składniki
- 200-300 g kurek
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
- 1/2 cebuli
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Na początku musimy oczyścić kurki i pokroić cebulę w małą kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy cebulę, którą musimy ładnie zeszklić. Dodajemy oczyszczone kurki, woda, która wyjdzie z nich musi wyparować, a następnie przez około 2 minuty smażymy na większym ogniu. Następnie dodajemy nieco soli, dolewamy bulion i odparowujemy go na mniejszym ogniu.
- Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy szczyptę kurkumy.
- Piersi z kurczaka obmywamy, usuwamy błonki i tłuszcz. Przekrawamy w poprzek. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni, szybko solimy i pieprzymy pierś (robimy to chwilkę przed smażeniem) i kładziemy na maśle. Smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty na jednej stronie.
- Po usmażeniu piersi na złoty kolor z każdej strony, przekładamy wszystko do sosu kurkowego i gotujemy przez około 2 minuty.
- Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i lekką sałatką. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Pyszności! Jeden z najlepszych przepisów na pierś z kurczaka!
Przepis – wideo
Zamiast czytać – objerzyj!