Śliwki są sezonowym owocem, które uwielbiamy jeść! Zawsze robimy jeden przepis, który zawsze się sprawdza – jest prosty, szybki, a przede wszystkim ciasto ze śliwkami wychodzi pyszne! Nasz przepis jest na dużą blachę, a to oznacza, że… z tego przepisu mamy bardzo dużo ciasta! Nie czekaj, sprawdź już teraz nasz przepis na to pyszne ciasto ucierane (tak, nie musisz męczyć się z biszkoptem!)!
Składniki
- 1 kg śliwek (przed wyciągnięciem pestek)
- 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
Instrukcje
- Przed przygotowywaniem ciasta, wyciągnij masło z lodówki, żeby nabrało temperaturę pokojową – pomoże to przy wyrabianiu.
- Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kawałki miękkie masło. Wyrób całość na gładkie ciasto – musimy uzyskać puszystą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Teraz przygotowujemy śliwki – umyj śliwki, a następnie wypestkuj wszystkie. Śliwki zostawiamy w połówkach.
- Po upływie 30 minut – gotowe ciasto wykładamy z lodówki i rozdzielamy na dwie połówki. Pierwszą połówkę rozwałkuj i włóż do formy wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (u nas masło). Rozłóż połówkę ciasta na całą formę.
- Teraz układamy połówki śliwek równomiernie na całym cieście.
- Drugą połówkę ciasta rozłóż na górę śliwek – pamiętaj, żeby ciasto było równe na całości, żeby nie powodować problemów z upieczeniem.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
- Po upieczeniu i schłodzeniu, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Sprawdź wideoporadnik jak przygotować nasz przepis na ciasto ze śliwkami na dużą blachę!
I jak smakuje Ci nasze szybkie ciasto?