Każdy ma czasem ochotę na słodkie – niezależnie czy jest się na diecie czy też nie. My podczas tracenia swoich kilogramów mieliśmy nagłą zachciankę – drożdżówki z owocami. Przygotowaliśmy dla siebie pyszne fit drożdżówki, które możemy polecić każdemu! Sprawdź w jaki sposób przygotować niskokaloryczne drożdżówki!
Proporcje, które są poniżej wystarczają na 12 ładnych i pysznych drożdżówek.
Przepis na fit drożdżówkę z owocami
Składniki
- 37 g świeżych drożdży
- 400 g mąki orkiszowej
- 4,5 łyżki erytrytolu / ksylitolu / innego zamiennika curku
- 1 jajko
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki jogurtu
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- owoce – w naszym przypadku rabarbar i truskawki
- Kruszonka
- 50g cukru pudru
- 50g masła
- 100g mąki pszennej
Instrukcje
- Na początku musimy przygotować zaczyn. Bierzemy w tym celu połowę wszystkich składników, które do tego potrzebujemy. W przypadku tych, które wykorzystujemy bierzemy – 1/3 szklanki mleka, 1,5 łyżeczki erytrytolu i 1,5 łyżki mąki orkiszowej. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
- W misce łączymy mąkę z erytrytolem, jajkiem, pozostałym mlekiem, jogurtem, a także zaczynem i szczyptą soli. Wyrabiamy dokładnie ciasto, żeby było gładkie. Jeśli będzie zbyt wodniste i lepkie – dodajemy mąkę. W drugą stronę – jeśli jest zbyt suche – dodajemy mleko. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia (my zostawiliśmy na trzy godziny i bardzo ładnie wyrosło, więc można zostawić nawet na taki okres czasu).
- Teraz czas przygotować owoce. Rabarbar i truskawki myjemy, ścinamy szypułki z truskawek i odcinamy końcówki z rabarbaru. Kroimy w malutkie kosteczki.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy cukier puder oraz mąkę. Dodajemy do tego również pokrojony na małe kawałeczki zimne masło. Wyrabiamy lub ucieramy, aby powstała jednolita masa. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia i stwardnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o tej samej wadze (najlepiej pierwsze zważyć całe ciasto i podzielić ciasto na 12 równych kawałków). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (drożdżówki urosną). Spłaszczamy kulki i robimy dołek, do którego wrzucamy owoce. Całość posypujemy kruszonką startą na grubych oczkach.
- Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Pychotka!
Fit drożdżówki – kcal
Drożdżówki z powyższego przepisu to około 250 kcal / sztukę. Bez przygotowania kruszonki na górę drożdżówek to około 200 kcal na jedną niskokaloryczną drożdżówkę.