POZIOM TRUDNOŚCI

CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 1 godzina
Krewetki? Makaron? Jezu jakie to pyszne! Nie ważne czy chcesz zrobić przyjemność swojej drugiej połówce czy po prostu przygotować obiad – musisz skorzystać z tego przepisu. Skoro krewetki tyle kosztują, to trzeba je porządnie przygotować, żeby ich nie zmarnować.
W naszym przepisie bardzo dużo zależy od Twoich własnych preferencji – to już jest kwestia smaku. Możesz dodać więcej pieprzy cayenne żeby danie było ostrzejsze, możesz wybrać makaron jaki tylko chcesz. Sprawdź nasz przepis!
Nie robimy krewetek w sosie śmietanowym – to zbyt nudne. Oprócz krewetek możesz użyć inne owoce morza – w zależności od preferencji.
Spis treści
Makaron z krewetkami – przepis

Składniki
- 200 g makaronu (w naszym przypadku tagilatelle)
- 400 g krewetek, oczyszczonych (można kupić nawet te mniejsze w biedronce)
- oliwa z oliwek
- około łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szklanka mleka
- 40 g mozzarelli
- 1 łyżeczka musztardy (łagodnej)
- czosnek w proszku
- cebula w proszku
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie. Odcedzamy opcjonalnie zostawiając szklankę wody z gotowania (my nie użyliśmy jej).
- Krewetki zalać małą ilością oliwy z oliwek (tak, żeby nie ociekały tłuszczem, a można było rozprowadzić przyprawy), dodać cebulę i czosnek w proszku, sól, trochę pieprzu cayenne i zwykłego, czarnego pieprzu. Mieszamy ze sobą całość, dokładnie rozprowadzając przyprawy. Odkładamy na bok.
- Teraz kroimy czosnek na malutkie kawałki i kroimy natkę pietruszki.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masło. Dodaj krewetki, smażąc na wysokim ogniu przez minutę z każdej strony (można również zrobić to na małym ogniu, dusząc krewetki). Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy krewetki do miseczki, zostawiając oliwę i masło.
- Dodajemy czosnek i szklimy na niskim ogniu. Dodajemy szklankę mleka, musztardę, pietruszkę, a także doprawiamy solą i pieprzem.
- Do tego dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Wyłączamy ogień, dodajemy mozarellę, opcjonalnie pół szklanki wody z makaronu. Mieszkamy do momentu połączenia ze sobą wszystkim składników i delikatnego zgęstnięcia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody po ugotowanym makaronie.
- Dodajemy krewetki do makaronu z sosem, możemy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania.
- Podajemy udekorowane parmezanem i natką pietruszki.
Przepis na makaron z krewetkami
Sprawdź wideo poradnik jak przygotować nasz przepis!
Jak przygotować krewetki?
Przede wszystkim zależy to od tego jakie krewetki kupisz. Do wyboru masz te, przygotowane, które można kupić w supermarketach lub te, które spotkasz na targowisku, bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej czy kuchni belgijskiej.
W czasie obróbki termicznej dania musisz uważać, żeby nie smażyć ich za długo. Jeśli będziesz robić to za długo – spowodujesz, że krewetki będą twarde i suche. Jeśli będziesz robić to za krótko – krewetki będą żylaste i po prostu niedosmażone. Zawsze pierwszy raz jest najcięższy. Nie ma na co czekać, po prostu spróbuj przygotować swój makaron z krewetkami, nauczysz się kiedy dodać krewetki!

Krewetki królewskie, czyli te, które zazwyczaj są dostępne tylko na targowiskach, dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych i sklepach typu Makro czy Selgros możesz również przygotować w panierce panko smażąc na głębokim tłuszczu i podając z frytkami i sosem z mango. Trzymaj za nas kciuki, być może wkrótce podrzucimy Ci kolejny przepis z krewetkami!
Jaki makaron do krewetek?
Najlepszym rodzajem makaronu do krewetek jest tagliatelle czy fettuccine.