Jaki rodzaj ekologicznych słomek najlepiej sprawdzi się w Twoim biznesie?

Ekologia to już nie tylko trend – obecnie jest obecna wszędzie, a konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na to, czy wybrane przez nich restauracje stosują opakowania pomagające chronić środowisko. Co ciekawe, opowiedzenie się po stronie planety jest często uznawane za czynnik, który może nawet poprawić wizerunek danego lokalu gastronomicznego. Nie ma się więc co dziwić, że w ostatnich latach powstało tak wiele ciekawych rozwiązań – papierowe kubki, pojemniki z mączki kukurydzianej, talerze bambusowe… 

W dzisiejszym wpisie omówimy kwestię słomek, czyli jednego z najbardziej kontrowersyjnych artykułów. 

Ekologiczne słomki – to już nie to samo, co kiedyś! 

Wspomnieliśmy o tym, że są one kontrowersyjne, bo niejednokrotnie można dostrzec, iż niektórzy bardzo emocjonalnie podchodzą do tego tematu. Jeszcze jakiś czas temu, kiedy stosowano jedynie te papierowe, wiele osób skarżyło się na to, że rozmakają i nie są w żadnym stopniu estetyczne. Na szczęście aktualnie rozwiązań pod kątem ekologicznych słomek jest znacznie więcej, a co za tym idzie, można wybrać najlepsze rozwiązanie dla siebie. 

Jeśli chodzi o jednorazowe rozwiązania, to ogromną popularność zyskały te wykonane ze słomy – są lekkie, ładnie się prezentują, niezależnie od tego, do jakiego napoju się ich używa, a na dodatek nie ma tutaj takiego ryzyka jak kiedyś, czyli nie rozmakają. Trzeba przyznać, że nawet te papierowe obecnie są tworzone w nieco inny sposób, z zastosowaniem specjalnych warstw wydłużających ich przydatność do użytku. 

Innym rozwiązaniem jest jeszcze biokompozyt, czyli mączka drzewna połączona z biodegradowalnym polimerem. To przyjazny dla naszej planety materiał, który podobnie jak słoma, nie mięknie i przez długi czas spełnia swoją rolę. Tego typu produkty wyglądają praktycznie jak plastik, a jednak znacznie szybciej się rozkładają, niwelując ilość wytwarzanych odpadów. 

Dostępnych opcji jest więc wiele: papier, słoma i biokompozyt – możesz dowolnie wybierać spośród nich zgodnie ze swoim gustem. 

A co jeśli chodzi o… wielorazowe słomki ekologiczne? 

Pisząc o biodegradowalnych, chroniących planetę rozwiązaniach do napojów, nie można nie wspomnieć o słomkach wielorazowych. Oczywiście, w barach gastronomicznych czy restauracjach lepiej jest sięgnąć pod jednorazowe opcje, ale w domu te trwalsze świetnie się sprawdzają. 

Najlepszym wyborem bezsprzecznie będą słomki bambusowe – piękne, wytrzymałe i przyjazne środowisku, a do tego podkreślą charakter każdego napoju, w jakim się znajdą. W dzisiejszych czasach wybranie alternatywy dla plastiku naprawdę nie jest trudne, a dostępnych opcji mamy mnóstwo! 

Przeczytaj również

Inne artykuły z naszej strony