Jedno z legalnych słodyczy, które skradło nasze serca! Pierwszy raz mieliśmy przyjemność spróbowania brownie z fasoli zamawiając catering dietetyczny i po prostu musieliśmy zrobić go we własnej kuchni! Nie czekaj i sprawdź przepis na fit brownie z czerwonej fasoli i banana!
Składniki
- CIASTO
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 10 daktyli
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 banany
- 10 suszonych śliwek
- POLEWA
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 80% kakao)
- 1/4 szklanki mleka
- 4 daktyle lub suszone śliwki
Instrukcje
- Fasolę odcedzamy i przepłukujemy wodą, a następnie dajemy jej chwilę, żeby się odsączyła.
- Wkładamy do blendera (uwaga, nasz spalił się podczas przygotowywania!). Dodajemy daktyle, kakao, miód oraz proszek do pieczenia.
- Następnie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Dodajemy olej kokosowy i banany. Miksujemy chwilę całość.
- Teraz kroimy w paseczki suszone śliwki i dodajemy je do ciasta. Mieszamy całość.
- Masę wylewamy na formę (w tych proporcjach wykorzystujemy mniejszą foremkę) i pieczemy przez około 40 minut w 170 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i ostudzamy.
- Do tego brownie z fasoli idealnie pasuje polewa czekoladowa. Przygotowujemy kąpiel wodną – wkładamy do miseczki kostki czekolady gorzkiej i wlewamy mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie polewamy po cieście. Po górze można posypać również pokrojonymi daktylami lub śliwkami.