Pomidory w oliwie – domowe sposoby na przechowanie smaku lata

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Pomidory w oliwie – domowe sposoby na przechowanie smaku lata

Pomidory doskonale smakują na świeżo, a szczególnie apetyczne i aromatyczne są latem, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. Jest to idealny moment na to, by wykorzystać kilka przepisów pozwalających zamknąć ich smak w słoiku i przygotować przetwory. Dzięki temu nawet zimą będzie można poczuć szczyptę lata.

Pomysłów na przetwory z pomidorów jest sporo, najczęściej jednak poleca się konserwację pomidorów w oliwie. Do wyboru są takie metody jak marynowanie czy suszenie. Nie są to skomplikowane procesy, co powinno cię zachęcić do wypróbowania ich we własnej kuchni.

Przepis na suszone pomidory

Najstarszą metodą konserwacji pomidorów jest ich suszenie, które w krajach śródziemnomorskich jest znane od wieków. Ludzie suszyli pomidory, aby móc przechowywać je przez dłuższy czas. Miało to znaczenie szczególnie zimą, kiedy nie było dostępu do świeżych warzyw i owoców. Suszone pomidory nadal cieszą się ogromną popularnością i stanowią podstawę wielu potraw. Są idealnym dodatkiem do past, dań z makaronem i sałatek. Możesz je kupić gotowe w każdym sklepie spożywczym, ale równie łatwo przygotujesz je samodzielnie.

Kluczowe składniki to oczywiście świeże i dojrzałe pomidory oraz oliwa, którą je zalejesz. Dodatki i przyprawy jak sól, czosnek czy zioła dodaje się w zmiennych proporcjach, w zależności od przepisu, których w internecie znajdziesz sporo. Bez problemu znajdziesz wśród nich taki, który przypadnie ci do gustu. Samo suszenie pomidorów może odbywać się na trzy sposoby: tradycyjnie na słońcu, w suszarce do żywności albo w piekarniku. Pomidory najdłużej będą się suszyć na słońcu, a czas jest zależny od warunków pogodowych. W suszarce i piekarniku zajmie to między 6 a 12 godzin. Po przełożeniu pomidorów do słoików i zalaniu oliwą nie musisz ich pasteryzować — zakonserwuje je oliwa z oliwek.

Pomidory potrzebne do suszenia kupisz na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/pomidory/2186.

Pomidory marynowane w oliwie

Kiedy w XVI w. hiszpańscy konkwistadorzy pierwszy raz przywieźli do Europy pomidory, szybko znalazły swoich zwolenników, a kucharze sięgali po nie coraz chętniej. Zaczęły się też pojawiać przepisy pozwalające na przedłużenie ich trwałości. Oprócz suszenia popularne stało się marynowanie świeżych pomidorów w oliwie i z ziołami. Przygotowanie pomidorów w takim wydaniu jest szybkie i zajmie ci maksymalnie pół godziny. Wykorzystasz do tego pomidorki koktajlowe, oliwę i zioła. W przepisach możesz spotkać się z różnymi dodatkami i przyprawami, wybierz ten, który najbardziej odpowiada upodobaniom domowników. Słoiki z marynowanymi pomidorami możesz trzymać przez pół roku w lodówce.

Pamiętaj, że dla smaku ważna jest jakość oliwy z oliwek. Jeżeli będziesz szukać oliwy, znajdziesz ją na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/konserwy-przetwory-i-dodatki-kulinarne/oleje-oliwy-i-ocet/oliwa-z-oliwek/4650.

Konfitowanie pomidorów

Ciekawą techniką pozwalającą na uzyskanie smacznych przetworów z pomidorów jest konfitowanie. Pochodzi z południa Europy, a szczególnie dużą popularnością cieszy się we Francji. Konfitowanie wiąże się z długim gotowaniem w tłuszczu o niskiej temperaturze, z reguły nie przekracza on 80 stopni Celsjusza. Taka metoda obróbki termicznej pozwala zachować skoncentrowany i naturalny smak głównych składników.

Początkowo technikę tę stosowano głównie do przyrządzania mięsa, ale teraz konfitowanie wykorzystuje się znacznie szerzej i sprawdza się na przykład w daniach z warzywami. Dobrą propozycją do konfitowania są na przykład pomidory. Czas i temperatura konfitowania są zależne od przepisu i proporcji, ale zawsze potrzebne są dojrzałe pomidory i dobrej jakości oliwa z oliwek. Do tego dochodzą przyprawy i zioła, które możesz stosować jak w proporcjach podanych w recepturze albo zmienić według swoich upodobań.

Sos na zimę z pomidorami i oliwą z oliwek

Sezon letni, kiedy pomidorów jest bardzo dużo, jest odpowiednim czasem, by zrobić z nich przetwory na zimę. Dużą popularnością cieszą się przepisy na sosy pomidorowe. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak większość sosów, czyli podsmaża się na oliwie pomidory i czosnek. Różnica jest taka, że sosy przygotowane z myślą o przetworach nie mają przypraw poza solą. Doprawia się je już po wyjęciu ze słoika tak, aby pasowały do konkretnej potrawy. Słoiki możesz bez obaw przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Decydując się na którąś z powyższych technik przyrządzania pomidorów, poznasz zupełnie nowe smaki. Kiedy się na to zdecydujesz, składniki znajdziesz w sklepie internetowym https://zakupy.auchan.pl/