Hiszpańskie wina

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla

hiszpanskie wino

Wybór wina jest trudniejszy niż wybór produktów spożywczych czy posiłku w restauracji. Trudności sprawia nie tylko dobór odpowiedniego gatunku do odpowiedniej potrawy, ale nawet sprawy daleko bardziej podstawowe: wino czerwone, rose czy białe? Słodkie półwytrawne czy wytrawne? Ciężkie czy lekkie? Przed podróżą do Hiszpanii warto poznać kilka zasad doboru wina i ich podawania.

Hiszpania jest obecnie trzecim spośród największych producentów wina w Europie (po Francji i Włoszech). Winnice zajmują tu 1700 tysięcy hektarów, a roczna produkcja wina przekracza 40 mln hektolitrów, czyli blisko 6 mld butelek o pojemności ok. 0,75l. Dlatego też butelka kupowana w sklepie kosztuje mniej niż butelka wody mineralnej czy coca-coli w kafeterii. W bodedze (składzie win) ceny win są jeszcze niższe.

Pijąc wino do posiłku otrzymamy zwykle – w cenie menu del dia czy menu turistico – ćwierćlitrową karafkę vino de casa. Nie oznacza to jednak, że produkowane jest ono “w domu”. Przeważnie będą to wina stołowe z wielkich spółdzielczych czy prywatnych piwnic o niewielkiej ilości alkoholu. Możemy zamówić wino białe – vino blanco lub czerwone – vino tinto. Są to wina młode, lecz zdrowe i smaczne.

Rodzaj wina określa na etykietce słowo “blanco”, “tinto”, “rosado”, “verde” (białe, czerwone, różowe, zielone). Większość win hiszpańskich to wina wytrawne, stąd też przy nazwie “blanco” czy “tinto” z reguły brak oznaczenia “seco”; w przypadku gdy mamy do czynienia z winem słodkim, określa się je jako “dulce”. Wina “rosado”, produkowane z moszczu winogron niebieskich, półwytrawne, w kolorze lekko różowym. Trzeba je pić bardzo zimne.

W Galicji produkuje się “vino verde” (zielone), o smaku gorzkawym z dużą zawartością kwasu winnego i taniny. Nieco podobne są wina “chacoli”, o niewielkiej zawartości alkoholu, produkowane głównie w Baskonii i Nawarze.

hiszpańskie wina

Rodzaje win hiszpańskich

Gatunek wina ściśle wiąże się z jego pochodzeniem. W Hiszpanii jest 30 mniejszych i większych regionów, z czego wyliczymy jedynie 12 głównych:

  • Jerez-Xerez-Sherry – produkowane w południowej Andaluzji, między Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda i Puerta de Santa Maria. Istnieje pięć typów sherry:
    • Manzanilla – delikatne, bardzo jasne wino, dość mocne (17-18%) i orzeźwiające; posiada delikatny, słony zapach. Jest najlepszym dodatkiem do dań z mariscos i świeżych ryb,
    • Fino – bardziej wytrawne od Manzanilli, jasnożółte o zapachu przypominającym słodki nektar kwiatów lub dojrzałe owoce. Podobna zawartością alkoholu,
    • Amontillado – burszytnowe, delikatne wino łagodne i “miękkie” w smaku, na ogół półwytrawne. Idealny dodatek do bulionu, sosów i sałaty. Zawartość alkoholu to 20-22%,
    • Oloroso – ciemnozłote, o lekkim smaku włoskich orzechów. Znakomite jako aperitif i wino deserowe,
    • Cream – łagodne, słodkie wino, o wyjątkowym bukiecie. Podawane na deser, a także do przyrządzania zup i sosów,
  • Rioja białe, czerwone i rosado,
  • Navarra – lekkie chacoli i czerwone,
  • Mancha – wytrawne, mocne, lekko kwaskowate wina,
  • Valdepenas – wina czerwone, rubinowe, lekko kwaskowate, o wytrawnym, aż gorzkawym smaku,
  • Montilla-Moriles,
  • Malaga – słodkie, ciężkie, mocne wina o dużej zawartości cukru,
  • Valencia – ciemne, o dużej mocy. Do tego gatunku zalicza się także mocne wina wytrawne,
  • Yecla i Jumilla – rzadko spotykane wina czerwone i rosados Yecla oraz białe i czerwone Jumilla. Na ogół mocne i wytrawne
  • Penedes – czerwone Bajo Penedes i słodkie białe Supermaduro o dużej zawartości alkoholu,
  • Tarragona – wina o smaku owoców i wyrazistym kolorze przechodzącym od bursztynu do purpury,
  • Ribero – białe lub rzadziej spotykane czerwone, niezbyt mocne.

Jakie wino do czego?

  • przekąski – podajemy wina białe lub półwytrawne (manzanilla, Jerez Fino), pite najczęściej jako aperitif, mocno ochłodzone
  • mariscos – wina białe wytrawne lub półwytrawne o większej zawartości alkoholu (Jerez Fino, Montilla, Moriles, Rioja, Ribeiro, Valdeorras, Tarragona, Ampurdan)
  • ryby – wina białe wytrawne lub półwytrawne, łagodniejsze (Rioja, Alella, Valdepenas)
  • dania lekkie mięsne i jajeczne – wina czerwone półwytrawne i wytrawne (Rioja, Tarragona, penedes, Valdepenas)
  • dania z ryżu – wina czerwone wytrawne (Valdepenas, Carinena, Priorato, Rioja, Alicante, Valencia)
  • dania mięsne (cielęcina, wołowina, wieprzowina) – wina wytrawne, niezbyt ciężkie (Rioja, Valdepenas, Penedes)
  • dania mięsne z drobiu i mięsa – białe wina wytrawne i aromatyczne (Manzanilla, Montilla, Rioja, Valdepenas)
  • sery dojrzałe i pleśniowe – wina czerwone wytrawne zarówno lekkie, jak i ciężkie
  • sery świeże i dojrzałe – wina rosado
  • desery – wina słodkie, białe i czerwone
  • owoce – zimna woda lub bardzo zimne wino musujące
  • kawa – brandy i likiery
jakie wino do czego

CIEKAWE ARTYKUŁY

Rodzaje noży kuchennych

Rodzaje noży kuchennych

Rodzaje noży kuchennychNiezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej...

Gdzie zjeść w bielsku

Gdzie zjeść w bielsku

Jesteś głodny/a? Zmierzasz tam tylko dlatego, że ktoś polecił Ci to miasto na krótką przechadzkę z rodziną lub znajomymi? Chcesz coś zjeść w Bielsku-Białej? Pomożemy Ci w wyborze jednych z najlepszych restauracji w tym mieście. Nie musisz dziękować. Wystarczy, że przeczytasz nasz krótki, acz kaloryczny wpis!

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!