Nietolerancja histaminy może być bardzo irytująca, a także niebezpieczna dla osób, które na nią chorują. Ciężko jest ją zdiagnozować i jest bardzo podobna do zwykłej alergii. O czym trzeba pamiętać przy nietolerancji histaminy, a także jak wygląda dieta antyhistaminowa (dieta eliminacyjna)? Tego wszystkiego dowiesz się z artykułu!
Spis treści
Zasady diety antyhistaminowej
Podstawową zasadą diety antyhistaminowej jest eliminacja spożywania produktów, które zawierają dużą ilość histaminy – niektórzy nazywają to dietą eliminacyjną. Wybierając posiłki należy także pamiętać o tym, żeby kontrolować dotychczas zjedzoną ilość histaminy – oczywiście nie da się zrobić tego co do mg, ale należy mniej więcej stosować się do zaleceń dietetyka, który ułoży nam dietę.
Ważnym w tym rodzaju diety jest też to, aby zadbać o suplementację witamin B6 oraz C. Przede wszystkim pozwoli to na dużą poprawę samopoczucia, która będzie potrzebna w trakcie diety, która mocno ogranicza rodzaje pożywienia, które można spożywać.
Histamina naturalnie wytwarza się w procesie fermentacji – w czasie psucia się jedzenia, przechowywania w nieodpowiednich warunkach, fermentacji z użyciem bakterii, przetwarzania oraz konserwowania. Dlatego też, należy spożywać tylko i wyłącznie produkty świeże.
Istotne jest także ograniczenie spożywania słodyczy przez osoby, które cierpią z powodu nietolerancji histaminy. Najbardziej niebezpieczna z wszystkich słodyczy jest czekolada i wyroby czekoladowe.
Zakazane są również sztuczne barwniki spożywcze, owoce cytrusowe czy kiszonki. To one powodują największe wydzielanie histaminy. A te, które powodują jej wydzielanie należy ograniczyć.
Maksymalna ilość, którą można spożyć w ciągu doby jest całkowicie indywidualna i powinna zostać skonsultowana z dietetykiem. Nie ma tutaj uniwersalnej prawdy, która określi ile mg na kg masy ciała powinno zostać spożyte, żeby nie dostać uczulenia.
Na efekty diety antyhistaminowej przychodzi czekać około 2 tygodni. Wtedy odczuwalne są zmiany przy zmianach skórnych czy wszelkich innych dolegliwościach. Najlepiej taką dietę trzymać przez około 4 tygodni – w zależności od organizmu ten okres będzie się wydłużać lub skracać. Po tym czasie, można zacząć pojedynczo wprowadzać produkty, które zawierają histaminę. W tym czasie trzeba obserwować organizm oraz co najbardziej wpływa na reakcję alergiczną. Niektóre osoby mogą inaczej reagować na każdy z produktów. Najlepiej testować to wieczorem, przed snem. Dzięki temu, wszelkie reakcje organizmu objawią się w nocy, a rano nie odczuwa się tak złego samopoczucia.
Objawy nietolerancji histaminy
Nietolerancja histaminy może objawiać się w różnoraki sposób. Mogą być one również łagodne jak i ciężkie. Dotyczą one skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego, krążenia i nerwowego. To z tego powodu pacjent z nietolerancją histaminy musi odwiedzić wielu specjalistów, a w skrajnych przypadkach, jest on wysyłany do psychiatry. Do objawów nietolerancji histaminy należą:
- wodnisty katar, kichanie, zaczerwienienie twarzy i świąd skóry,
- wszelkiego rodzaju wysypki,
- częste łzawienie oczu,
- bóle migrenowe,
- bóle brzucha i częsta biegunka,
- trudność z zasypianiem, a także bezsenność, na którą nie dają rady nawet leki nasenne,
- kaszel, duszności,
- u kobiet bardzo bolesne miesiączki.
- zapalenie jelita grubego.
Dieta antyhistaminowa – tabela zamienników
Na diecie antyhistaminowej trzeba zadbać o to, aby wszelkie produkty spożywcze, które się spożywa zawierały małą ilość histaminy. Poniżej przedstawiamy tabelę, dzięki której można znaleźć zamienniki do normalnie wykorzystywanych składników wielu potraw.
Pokarm | Czas trawienia |
---|---|
Surowe warzywa | 30 – 40 minut |
Pieczone warzywa | 40 minut |
Ryby | 45 – 60 minut |
Sałatka z oliwą | 1 godzina |
Warzywa skrobiowe | 1,5 – 2 godzin |
Kurczak | 1,5 godziny |
Ziarna | 2 godziny |
Nabiał | 2 godziny |
Orzechy | 3 godziny |
Wołowina | 3 godziny |
Wieprzowina | 3 godziny |
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (słonina, boczek) | powyżej 6-ciu godzin |
Smażone potrawy oraz wysoko przetworzona żywność, m.in. fast-food | powyżej 6-ciu godzin |
Przetwory z mięsa wieprzowego | powyżej 6-ciu godzin |
Podroby | powyżej 6-ciu godzin |
Przetwory rybne (w oleju, occie, śmietanie) | powyżej 6-ciu godzin |
Wędzonki | powyżej 6-ciu godzin |
Wyroby cukiernicze | powyżej 6-ciu godzin |
Grzyby | powyżej 6-ciu godzin |
Warzywa strączkowe oraz kapustne | powyżej 6-ciu godzin |
Dieta antyhistaminowa – przykładowy jadłospis
Poniżej przedstawiamy krótki jadłospis, który może stosować każda osoba nietolerująca histaminy.
Dzień I
Śniadanie – waniliowy ryż na mleku z mango
Drugie śniadanie – naleśniki białkowe
Obiad – kotleciki marchewkowe
Kolacja – frytki z kalarepy
Dzień II
Śniadanie – kanapki z chleba orkiszowego z rzodkiewką i ogórkiem
Drugie śniadanie – sałatka owocowa
Obiad – makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Kolacja – krem kokosowy z galaretką owocową
Dzień III
Śniadanie – omlet z papryką i mozarellą
Drugie śniadanie – koktajl z płatkami owsianymi
Obiad – pieczeń z kurczaka
Kolacja – placki z cukinii z serkiem wiejskim i kiełkami
Opinie na temat diety antyhistamionowej
Dieta antyhistaminowa jest jedyną dietą, która będzie odpowiednia dla osób cierpiących na nietolerancję histaminy. Bardzo często osoby, które ją stosują mówią o tym, że wszelki ból głowy, migreny, pokrzywka ustępowały. Wszystko dzieje się stopniowo. Niektóre przypadki osób nietolerujących histaminę kończą się na małych objawach alergii, a u niektórych wszystko całkowicie ustępuje. Dodatkowo, dzięki wprowadzeniu pełnowartościowych posiłków do codziennej diety, osoby ją stosujące mówią o powrocie energii witalnej, poprawie kondycji. Dla wielu bezpośrednio widać, że dieta działa, dlatego mało osób decyduje się nagle ją przerwać.
Dietetycy zdecydowanie odradzają leczenie nietolerancji histaminy sposobami farmakologicznymi (tabletkami antyhistaminowymi). Jest to rozwiązanie krótkotrwałe, które sprawdzi się jedynie w sytuacjach stresowych, w których wytwarzane są duże ilości histaminy. Lepszym rozwiązaniem jest przejście na dietę, sprawdzanie składów wszystkich produktów, unikanie histaminy oraz amin i uwalniaczy.