Mięso w słoikach jest super z kilku powodów. Przede wszystkim smakuje bardzo dobrze, po drugie jeśli kiedyś się zagapimy i nie dokupimy do domu wędliny, to z pomocą przyjdzie nam właśnie mięso w słoiku. I po trzecie i najważniejsze – mięso w słoiku do chleba będzie idealne w czasie inwazji istot pozaziemskich czy innych, niechcianych osób.
Mięso w słoiku przygotowywała dla nas szczególnie często mama, która chciała zadbać o to, że po przeprowadzce będziemy mieć co jeść. Musieliśmy od niej w końcu wyciągnąć przepis, żeby własnoręcznie przygotować mięso w słoiku. Sprawdź ten niezwykle prosty przepis!
Spis treści
Przepis na mięso w słoiku

Składniki
- 2,5 kg mięsa – najlepiej szynki
- 2,5 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej
- czosnek suszony
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu
- 1 płaska łyżka kolendry
- jałowiec
- liście laurowe
- ziele angielskie
Instrukcje
- Mięso kroimy w kostkę około 3 – 4 cm. Obtaczamy w soli, suszonym czosnku, cukru, pieprzu oraz kolendrze. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szynkę trzymamy w piekarniku na termoobiegu 15 minut w temperaturze 120 stopni.
- Do wysokiego garnka dajemy ścierkę (dzięki niej słoiki nie będą o siebie się odbijać) i zalewamy zimną wodą. Zaczynamy grzać wodę.
- Podstawą dobrego mięsa są wyparzone słoiki. Na dno słoika dajemy liść laurowy i dwa ziarna jałowca. Dodajemy mięso. Zakręcamy słoiki, a następnie przenosimy do garnka.
- Gotujemy dokładnie przez pięć godzin. Słoiki zlewamy tak, żeby wystawały na dwa centymetry. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wodę, żeby słoiki były cały czas pod wodą.
- Słoiki wyciągamy po wystygnięciu (musimy mieć zimne słoiki).
Po przygotowaniu nie trzymamy słoików w temperaturze pokojowej. Najlepiej przechowywać w lodówce lub w chłodnej piwnicy (tak jak w naszym przypadku).
Domowe wędliny bez sztucznych dodatków mają ten specyficzny, indywidualny smak. W końcu każdy może przygotować mięso w słoikach na swój własny sposób, a w przypadku tego przepisu, mięso opatulisz pyszną galaretką. Takiego mięsa nie podrobisz! Ja smak pamiętam aż do dziś!
Mięso ze słoika z naszego przepisu możesz wykorzystać jako danie obiadowe, w którym zastąpisz mięso smażone, tym ze słoika (np zastępujesz porcję mielonego mięsa).
Jak zrobić mięso w słoiku?
Do przygotowania mięsa w słoiku potrzebna naprawdę wiele – chęci i przepis. Zrobienie go jest niebywale proste dzięki naszemu przepisowi. Będziemy polecać go każdej osobie, która o niego zapyta, a także takiej, która o niego nie zapyta. Jeśli nie poznasz mięsa w słoiku – pozna go dzięki nam!
Czy słoiki pieczone w piekarniku są wymogiem? Wcale nie! Wykorzystaj do tego po prostu duży garnek i ogromną ilość wody!
Niektórzy praktykują również dodawania skórek wieprzowych do wywaru, którym zalewa się mięso, ale nie jest to wymogiem.
Jak długo pasteryzować mięso w słoiku?
Nic prostszego! Wystarczy, że zamkniesz szczelnie mięso w słoiczku, a następnie będziesz trzymać ten słój w we wrzątku przez 5 godzin od momentu zagotowania! Na pewno musimy pamiętać o tym, żeby słoiki się ze sobą nie stykały i nie obijały od siebie (podczas gotowania się wody bardzo o to łatwo). Niektórzy podchodzą do trzykrotnej pasteryzacji, ale w tym przepisie nie jest to wymagane. Pamiętaj jedynie, żeby ten nie lada przysmak po przygotowaniu przechowywać w chłodnym miejscu.