Mięso w słoiku do chleba – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Mięso w słoiku do chleba – przepis

Mięso w słoikach jest super z kilku powodów. Przede wszystkim smakuje bardzo dobrze, po drugie jeśli kiedyś się zagapimy i nie dokupimy do domu wędliny, to z pomocą przyjdzie nam właśnie mięso w słoiku. I po trzecie i najważniejsze – mięso w słoiku do chleba będzie idealne w czasie inwazji istot pozaziemskich czy innych, niechcianych osób.

Mięso w słoiku przygotowywała dla nas szczególnie często mama, która chciała zadbać o to, że po przeprowadzce będziemy mieć co jeść. Musieliśmy od niej w końcu wyciągnąć przepis, żeby własnoręcznie przygotować mięso w słoiku. Sprawdź ten niezwykle prosty przepis!

Przepis na mięso w słoiku

Po przygotowaniu nie trzymamy słoików w temperaturze pokojowej. Najlepiej przechowywać w lodówce lub w chłodnej piwnicy (tak jak w naszym przypadku).

Domowe wędliny bez sztucznych dodatków mają ten specyficzny, indywidualny smak. W końcu każdy może przygotować mięso w słoikach na swój własny sposób, a w przypadku tego przepisu, mięso opatulisz pyszną galaretką. Takiego mięsa nie podrobisz! Ja smak pamiętam aż do dziś!

Mięso ze słoika z naszego przepisu możesz wykorzystać jako danie obiadowe, w którym zastąpisz mięso smażone, tym ze słoika (np zastępujesz porcję mielonego mięsa).

Jak zrobić mięso w słoiku?

Do przygotowania mięsa w słoiku potrzebna naprawdę wiele – chęci i przepis. Zrobienie go jest niebywale proste dzięki naszemu przepisowi. Będziemy polecać go każdej osobie, która o niego zapyta, a także takiej, która o niego nie zapyta. Jeśli nie poznasz mięsa w słoiku – pozna go dzięki nam!

Czy słoiki pieczone w piekarniku są wymogiem? Wcale nie! Wykorzystaj do tego po prostu duży garnek i ogromną ilość wody!

Niektórzy praktykują również dodawania skórek wieprzowych do wywaru, którym zalewa się mięso, ale nie jest to wymogiem.

Jak długo pasteryzować mięso w słoiku?

Nic prostszego! Wystarczy, że zamkniesz szczelnie mięso w słoiczku, a następnie będziesz trzymać ten słój w we wrzątku przez 5 godzin od momentu zagotowania! Na pewno musimy pamiętać o tym, żeby słoiki się ze sobą nie stykały i nie obijały od siebie (podczas gotowania się wody bardzo o to łatwo). Niektórzy podchodzą do trzykrotnej pasteryzacji, ale w tym przepisie nie jest to wymagane. Pamiętaj jedynie, żeby ten nie lada przysmak po przygotowaniu przechowywać w chłodnym miejscu.