POZIOM TRUDNOŚCI
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 20-30 minut
Dla wielu ludzi nietypowe połączenie mięsa ze słodkimi ananasem i żurawiną. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie różni się bardzo od przygotowania standardowego kotleta schabowego – różni się jedynie dodatkowymi składnikami i piekarnikiem.
Danie jest idealne na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Składniki
- kotlet schabowy (w zależności od porcji),
- mąka,
- jajka,
- bułka tarta,
- puszka ananasa w plastrach (jeden plasterek ananasa na jeden kotlet),
- żurawina lub dżem porzeczkowy,
- ser tostowy (jeden plasterek sera tostowego na jeden kotlet),
- ziemniaki / frytki w zależności od preferencji,
- pół marchewki,
- pół kapusty pekińskiej,
- ćwierć ogórka zielonego,
- majonez,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny (opcjonalnie).
Instrukcje
- Kotlet schabowy przygotować jak tradycyjny, czyli rozbić trochę młotkiem zachowując podobną grubość mięsa na całej powierzchni, doprawić solą i pieprzem. Następnie mięso panierujemy - pierwsze mąka, później jajko i bułka tarta.
- Teraz możemy przygotować ziemniaki, wodę, w której będziemy je gotować i wstawiamy na ogień lub wkładamy frytki do piekarnika. Kotlet zaczynamy smażyć na małym ogniu. Rozgrzewamy piec do 150 stopni Celsjusza.
- W czasie, gdy kotlet się smaży, można przygotować sałatkę:
- - marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach,
- - ogórek zielony umyć i pokroić w słupki lub kostkę,
- - kapustę pekińską kroimy w piórka.
- Całość mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i do smaku sól, pieprz oraz ewentualnie cytrynę.
- Gdy kotlet usmaży się już z dwóch stron, ściągamy go z patelni, dajemy plasterek ananasa i sera tostowego. W dziurce ananasa naciskamy palcem i wkładamy do środka żurawinę lub dżem.
- Tak przygotowane kotlety przekładamy do żaroodpornego, które dajemy do pieca (żaroodporne bez przykrywki). Czekamy, aż roztopi się ser i dobrze zagrzeje (ale tym samym nie pozwalamy mu, aby się przypalił / stwardniał przez podpieczenie).
- Na talerz dajemy sałatkę, ziemniaki gdy się ugotują, a następnie kotleta.