Chcesz wiedzieć jak zrobić idealnego łososia z pieprzem cytrynowym? Mamy przepis, z którego korzystamy gdy tylko dorwiemy łososia! Przyrządzenie łososia w ten sposób jest banalnie proste i każdy sobie z tym poradzi – wystarczy kilka składników i chwila spędzona w kuchni! Sprawdź!
Składniki
- warzywa (mogą być takie jakie lubisz najbardziej – w naszym przypadku to marchewka, pietruszka i seler)
- filet z łososia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz
- zioła prowansalskie
- kilka plasterków masła
Instrukcje
- Na początku przygotuj warzywa – obierz, a następnie pokrój na równe kawałki. Przełóż do miski, zalej oliwą z oliwek, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj bardzo dokładnie, żeby każdy z warzyw miał na sobie zioła oraz oliwę. Przełóż warzywa na blachę i zacznij piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- W czasie, gdy warzywa się pieką, z fileta łososia zdejmij skórę. Następnie osusz go delikatnie ręcznikiem kuchennym i posyp pieprzem cytrynowym.
- Po upływie 15 minut od rozpoczęcia pieczenia warzyw, do piekarnika dodaj łososia. Piecz przez 6 minut. Po upływie tego czasu, obróć łososia, posyp pieprzem cytrynowym i połóż na wierzch plasterek masła. Piecz przez kolejne 6 minut.
- Tak przygotowanego łososia podawaj z plastrami cytryny.
Pyszności, prawda?
Łosoś z pieprzem cytrynowym – wideo
Sprawdź jak przygotować łososia krok po kroku!