Rodzaje sałat

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Rodzaje sałat

Sałata jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych warzyw, które bardzo często używa się w swoich kuchennych rewolucjach, a także w często stosowanych dietach. Jej główną pozytywną cechą jest niska kaloryczność – nie przesadząc, nie ważne ile jej zjemy i tak nie przytyjemy! W 100 g sałaty jest 1,4 g białka, 3 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczu i zaledwie 19 kcal. Posiada również szeroki wachlarz witamin, minerałów oraz fitosteroli.

Jakie są rodzaje sałaty?

Niezależnie od tego czy jesteś tu, żeby rozwinąć swój prywatny mini ogródek czy w celu wzbogacenia swojej diety, powinieneś wiedzieć, że jest wiele odmian sałaty. Każdą z nich powinieneś poznać, więc przygotowaliśmy dla Ciebie pełną listę najpopularniejszych rodzajów sałat, które są dostępne zarówno w supermarketach, lokalnych warzywniakach czy w formie nasion w popularnych sklepach. 

Sprawdź naszą listę!

liście sałaty sałatę masłową

Sałata masłowa

Chyba jedna z najpopularniejszych sałat do przygotowania kanapek. Posiada miękkie liście, lekko słodkawy smak, a w swoim składzie ogromną ilość witamin i mikroelementów (A, C, E, B1 i B2, wapń, żelazo), ale odpłaca to swoim krótkim czasem przechowywania – szybko więdnie, dlatego warto zjeść ją jak najszybciej po zakupie. Powinna być spożywana szczególnie często przez osoby zmagające się z wysokim cholesterolem oraz  te, które chcą oczyścić swój organizm – ma właściwości antyoksydacyjne.

rodzaje sałaty sałata lodowa

Sałata lodowa (sałata krucha)

W przeciwieństwie do sałaty masłowej, lodowa bez problemu znosi długie przechowywanie (dlatego możemy kupić ją zawiniętą w folię). Jej nazwa pochodzi od charakterystycznego chrupania, które towarzyszy jej jedzeniu. Zaletą na pewno jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, a także obecność witamin A, D, E, B9, beta-karoten i kwasu foliowego. Podobnie jak sałata masłowa, jest źródłem antyoksydantów. Szczególnie jest popularna w sałatkach z serami (feta i pleśniowymi) i jako dodatek do kanapek.

sałata pekińska

Sałata pekińska

Równie popularna jak poprzednicy sałata, którą stosuje się najczęściej jako dodatek do ciepłych dań, ale często jest spotykana jako główny składnik dania. Jej liście są długie i delikatne, pasuje do niej niemalże każdy rodzaj sosu – stąd też jej popularność. Może być również długo przechowywana.

sałata rzymska

Sałata rzymska

Wyglądem bardzo przypominająca sałatę pekińską. Ma ciemnozielone liście, których nie posiadają inne sałaty. Może pochwalić się zawartością witamin B1, B2, PP, C, karotenu, wapnia, fosforu i żelaza. Jej nazwa pochodzi od tego, że jest ona głównym składnikiem jednej z najbardziej znanych sałatek – sałatka Cezara, do której dodaje się boczek, anchois i kurczaka).

sałata dębolistna

Sałata dębolistna

Sałata z liśćmi łudząco podobnymi do liści dębu o intensywnym, czerwono-bordowym kolorze. Została sztucznie wyhodowana przez człowieka. Ma dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy, przez co ma silnie działanie bakteriobójcze i obniża ciśnienie tętnicze krwi. W swoim składzie zawiera witaminy B, E, C, potas, mangan, magnez oraz żelazo. Idealnie smakuje z wszelkimi serami oraz grzybami.

sałata kędzierzawa i lollo rosso

Sałata kędzierzawa (endywia)

Jedna z niewielu sałat, które kroi się nożem, a nie rozdziera palcami. Jako jedna  z nielicznych może być również poddawana gotowaniu. Wykorzystywana głównie ze względu na swoje walory dekoracyjne i pikantny charakterystyczny smak. Ma większą ilość witamin przez sztuczne krzyżówki – witaminy A, B, C, potas, wapń oraz żelazo. 

Sałata lollo rosso

Podobnie jak kędzierzawa, ceniona za walory dekoracyjne – obrzeża liści są czerwonawe. Jest również źródłem witamin A, B, C, potasu, fosforu i wapnia. Dobrze znosi długotrwałe przechowywanie i jest często używana w daniach gotowych, kanapkach, a także jest często stosowana przez cateringi dietetyczne.

radicchio

Radicchio

Nazywana również czasem cykorią sałatową i idealnie łączy się z innymi sałatami. Bez problemu znosi długie przechowywanie. Trzeba jednak pamiętać z jej ilością w daniach – charakterystyczny lekko gorzkawy smak może zdominować smak pozostałych składników w potrawie. Sałatę radicchio można kojarzyć z bogactwem witamin A, B, D, kwasem askorbinowym, wapniem oraz magnezem.

Roszponka

Ten rodzaj sałaty powinien być używany szczególnie często przez osoby z problemami żołądkowymi oraz dwunastnicy. Zawiera dużo beta karotenu oraz witaminy C. Idealnie komponuje się z innymi sałatami (zawierają ją wszystkie mieszanki sałat dostępne w supermarketach). Może być przygotowywana na ciepło.

rukola

Rukola

To jest zdecydowanie nasz ulubiony rodzaj sałaty, który… nie do końca jest sałatą. Pochodzi z rodziny warzyw kapustnych (podobnie jak brukselka, kalafior, jarmuż i brokuły). Jest bardzo często stosowana przez dietetyków, zawiera duże zagęszczenie witamin A, C, K oraz chlorofil. Ma również silne właściwości antynowotworowe. Idealnie komponuje się z makaronami, zapiekankami, a także stanowi dodatek do pizzy (pamiętaj – po dodaniu rukoli pizza staje się dietetyczna i ma mniej kalorii).