Sos musztardowy – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Sos musztardowy – przepis

Sos musztardowy idealnie komponuje się z posiłkami – niezależnie czy jest to sałatka, dodatek do mięs czy do warzyw. Może być przygotowywany zarówno na ciepło, jak i na zimno – wszystko w zależności od tego, do jakiego celu chcesz go użyć. Banalnie prosty w wykonaniu z banalnie prostymi i niewymagającymi wysoko rozwiniętej sztuki kulinarnej składnikami. Sprawdź, w jaki sposób zrobić sos musztardowy i zachwycaj się jego smakiem razem z nami!

Jak zrobić sos musztardowy – przepis

Poniżej sposób na przygotowanie sosu musztardowego na zimno, np. do jajek czy do sałatki.

Jak sam widzisz, zrobić sos musztardowy jest banalne jak ABCD.

Sos musztardowy do jajek i sałatki

Powyższego sosu musztardowego na zimno bez problemu możesz użyć do jajek na zimno (do jajek na ciepło np. na obiad, lepiej wykorzystać przepis na ciepło, dostępny poniżej) czy sałatek. Po pierwsze jego przygotowanie jest o wiele prostsze i krótsze, po drugie przygotowanie ciepłego sosu do jajek czy sałatek – no po prostu nie, i po trzecie – proste sałatki czy jajka na zimno nie powinny mieć dodatku, który zajmie więcej czasu i energii przy przygotowywaniu niż main event posiłki.

Sos musztardowy do mięsa

Tutaj już wchodzimy na grubszy kaliber jeśli chodzi o przygotowanie samego sosu. Pyszny sos musztardowy do mięsa powinien być przygotowany na ciepło, żeby nie schładzać niepotrzebnie mięsa, które przygotowałeś – w końcu zimne mięso to niesmaczne mięso.

Żeby zrobić sos musztardowy do mięsa będziesz potrzebować:

  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • około 0,5 litra bulionu (warzywny lub z mięsa) / rosołu (lub z kostki),
  • 3 łyżki musztardy takiej jak lubisz, byle nie francuskiej,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli już spodziewasz się, co trzeba zrobić i myślisz o zasmażce, to masz rację – w pierwszej kolejności trzeba przygotować zasmażkę!

Masło wrzucamy na patelnię lub mały garnek i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Do całości dodajemy bulion, musztardę i intensywnie mieszamy, aż do zgęstnienia.

Sos musztardowy do ziemniaków

Tutaj również lepiej będzie wykorzystać sos musztardowy na ciepło, podobnie jak przy mięsie. Do ziemniaków często dodawane są jajka, a do tego oszkliwy koper jako ten jeden dodatek, który może zepsuć całe danie.

jak zrobić sos musztardowy jak zrobić

Tradycyjny sos musztardowy

Oczywiście sos musztardowy, który jest znany z powyższych przepisów nie jest tym, który znamy ze starszych książek kulinarnych. Ten przygotowywany w dawnych latach jest zdecydowanie bardziej skomplikowany, wykorzystujący więcej narzędzi kuchennych i nie pozwala iść na łatwiznę. Sprawdź jeszcze jeden sposób, dzięki któremu otrzymasz tradycyjny sos musztardowy. Potrzebujesz:

  • 3 łyżki stołowe musztardy (najlepiej ostrej),
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek śmietanki 30%,
  • sól, pieprz (opcjonalnie).

Najlepiej przed zrobieniem sosu wyciągnąć wcześniej masło, żeby trochę zmiękło.

Do miski wrzucamy żółtka, musztardę i masło. Miksujemy (tradycyjny przepis na to pozwoli) całość na gładki krem. Jeśli zapomniałeś wyciągnąć masło wcześniej, to zamiast używać miksera, użyj blendera.

Dodaj śmietankę i sok z cytryny.

Do tego dodaj sól i pieprz, jeśli są w ogóle potrzebne.

I jak? Z czym zjemy dziś sos musztardowy? Pamiętaj – w sosie musztardowym możesz przygotowywać różnorakie mięsa jako marynaty do mięs czy nawet jako dressing w sałatce (np. w sałatce Cezar jako na zimno sos musztardowy). Kombinuj, a zakochasz się w sosie musztardowym! Na pewno robotę robi sos musztardowy!