Polska jest jednym z największych producentów jabłek, dlatego nie brakuje produktów, gdzie stanowią one podstawę składu. Do tej grupy zalicza się cydr, którego konsumpcja z każdym rokiem rośnie. Wynika to zarówno z wyśmienitego smaku tego trunku, jak i wartości odżywczych, jakie można w nim znaleźć.
Cydr zalicza się do najstarszych alkoholi na świecie, bo spożywano go już tysiące lat temu. Produkowano go w zasadzie od momentu, kiedy uprawiano jabłonie, czyli od przeszło 6 tys. lat p.n.e., to właśnie wtedy ludzie odkryli, że jabłka w procesie fermentacji dają orzeźwiający alkoholowy napój. Co warto o nim wiedzieć i z czym można serwować?
Spis treści
Czym jest cydr?
Zdarza się, że cydr jest mylony z winem owocowym lub piwem, ale nie zalicza się do żadnej z tych kategorii. Wspólną cechą z winem jest to, że oba trunki powstają w wyniku fermentacji, przy czym w cydrze fermentują jabłka, a w winie winogrona. Cydr wytwarza się z różnych gatunków jabłek, dlatego może być słodki albo wytrawny, zawsze jednak cechuje się orzeźwiającym smakiem. W Polsce najczęściej produkuje się go na Lubelszczyźnie i Mazowszu, to stamtąd pochodzi najbardziej popularny w Polsce Cydr Lubelski Klasyczny. To tradycyjny i wyrazisty trunek, który przypadł do gustu wielu osobom.
Zawartość alkoholu w cydrze
Cydr jest jednym z napojów, gdzie zawartość alkoholu nie jest wysoka i najczęściej waha się w przedziale od 4% do 6%. Jednak w sprzedaży można znaleźć również nieco mocniejsze cydry, które cechują się bogatszym składem zachęcającym do degustacji. W klasycznej niskoprocentowej wersji są idealne na przykład jako dodatek do posiłku i podczas letniego dnia. W smaku taki cydr kojarzy się z piwem lub szampanem. Cydr w różnych odsłonach można znaleźć na stronie: https://winezja.pl/wina/cydr.
Dlaczego cydr jest dobrą alternatywą dla piwa?
Jest kilka powodów, dla których warto sięgnąć po cydr zamiast po piwa. Z pewnością zachęcający jest smak. Piwo lubimy m.in. za to, że zapewni nam orzeźwienie, co cydr także może zagwarantować. Drugim powodem jest mniejsza ilość kalorii – w 100 ml cydru jest 35 kcal, a w 100 ml piwa 40 kcal. Ponadto spożywanie cydru niesie za sobą pewne korzyści zdrowotne.
Właściwości prozdrowotne cydru
W cydrze jest szereg związków, jakie powinny być obecne w codziennej diecie. Wspierają ogólne działanie organizmu i są niezbędne w profilaktyce wielu chorób. Wśród nich znajdziemy zmniejszające ryzyko nowotworów i cukrzycy flawonoidy, obniżające cholesterol polifenole i wspierający pracę mięśni potas. Oprócz tego jest kilka witamin – A, C, E i witaminy z grupy B. Cydr wykazuje działanie probiotyczne, dlatego wspiera działanie układu pokarmowego i wspiera florę bakteryjną. Zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalniają procesy starzenia.
Do czego pasuje cydr?
Bez zwątpienia cydr jest jednym z uniwersalnych trunków, które sprawdzą się podczas wielu okazji. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Serwuje się go w rozwartych kieliszkach na krótkiej nóżce albo w szerokich szklankach. Będzie smakować solo podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodziną, ale równie dobrze można go serwować do posiłku. Szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, owocami morza, serami i naleśnikami. Sprawdza się w roli aperitifu bądź jako dodatek do słodkich i słonych przekąsek. Ponieważ ma tak szerokie zastosowanie, warto przynajmniej jedną butelkę cydru mieć w swojej szafce, bo może przydać się i podczas w trakcie niedzielnego obiadu i w trakcie przyjęć.