Masz czasem ochotę na coś… nieoczekiwanego! I taki właśnie jest nasz przepis na zapiekankę schabową, który pomimo tego, że nie do końca dobrze wygląda, to… przepysznie smakuje! Sprawdź, co możesz dobrego zrobić z wczorajszych kotletów schabowych lub jak przygotować obiad na kilka dni za jednym razem!
Poniższe składniki są na 4 porcje.
Składniki
- 4 plastry schabu
- 15 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 10 dkg pora
- 10 dkg marchewki
- 10 dkg selera
- 10 dkg korzenia pietruszki
- około pół średniego słoika majonezu
- 15-20 dkg sera żółtego
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Marchewkę, pora, selera, pietruszkę, cebulę, pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Do tego ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty. Całą masę warzywno-serową mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem.
- W naczyniu żaroodpornym wykładamy plastry schabu. Następnie rozprowadzamy na nie naszą wcześniej przygotowaną masę.
- Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!