Brioszka – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Brioszka – przepis

Już od dłuższego czasu chcieliśmy przygotować brioszki (a właściwie to brioche, a samo „brioszka” to spolszczenie). Sprawdź nasz przepis na brioszki, który możesz wykorzystać tak jak Ci się podoba – albo na słodko z mlekiem czy posmarowane dżemem albo na słono z wykorzystaniem szynki, sera żółtego i jakichkolwiek dodatków chcesz!

Przepis na brioszki

Upieczone brioszki smakują najlepiej na ciepło, ale również po ostudzeniu.

Brioszka – wideoporadnik

Sprawdź jak przygotować brioszkę krok po kroku!

Brioszki czekoladowe

Oczywiście powyższy przepis możesz wykorzystać w dwojaki sposób. Jeśli zrobisz go co do joty w jaki sposób proponujemy, Twoje brioszki będą mogły stanowić podstawę do zarówno słodkich i słonych bułek z wytrawnymi dodatkami. Jeśli zwiększysz ilość erytrytolu (lub zwykłego cukru), możesz wykorzystać brioszki do przepisów na słodko, a nawet możesz dodać kawałki czekolady czy rodzynek!

My zawsze preferujemy przygotowywanie „neutralnych” brioszek, które później można wykorzystać w zależności od zachcianki.

Czym są brioszki?

Brioszki (a tak naprawdę brioche) to przedstawiciel kuchni francuskiej. Lekko słodkie pieczywo drożdżowe o charakterystyczny maślanym posmaku. Brioszki są zaliczane do francuskich wypieków głównie ze względu na to, że nie są one bochenkiem, a bułeczkami. W swojej ojczyźnie bardzo często są one podawane również do herbaty, kawy czy pitnej czekolady. Ten rodzaj bułek najczęściej przygotowywany jest na śniadanie.