Już od dłuższego czasu chcieliśmy przygotować brioszki (a właściwie to brioche, a samo „brioszka” to spolszczenie). Sprawdź nasz przepis na brioszki, który możesz wykorzystać tak jak Ci się podoba – albo na słodko z mlekiem czy posmarowane dżemem albo na słono z wykorzystaniem szynki, sera żółtego i jakichkolwiek dodatków chcesz!
Przepis na brioszki

Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 100 g miękkiego masła
- 220 ml mleka
- 40 g cukru / erytrytolu / innego zamiennika cukru
- 3 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Instrukcje
- Zanim zaczniesz przygotowywać swoje bułeczki, wyciągnij z lodówki mleko, jajko oraz masło, żeby nabrały temperatury pokojowej!
- Najpierw musimy przygotować rozczyn. Z odmierzonych wcześniej mąki i cukru bierzemy po łyżce i wrzucamy do miski. Dodajemy drożdże oraz wlewamy całe mleko – 220 ml. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek, a drożdże się rozpuściły. Przykrywamy i dajemy do ciepłego miejsca, żeby rozczyn mógł zacząć buzować – na około 15-20 minut.
- Po upływie tego czasu do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, jajka, masło oraz rozczyn. Na początku mieszamy całość łyżką (najlepiej drewnianą łyżką), a następnie wyrabiamy rękami przez minimum 5 minut. Ciasto będzie lepić się do ścianek i będzie bardzo gęste. Tak przygotowane w misce przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę (maksymalnie 80 minut, żeby nie było za bardzo czuć drożdży w gotowych bułkach).
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przenosimy na deskę – możemy wspomóc się mąką jeśli ciasto bardzo się klei do rąk. Dzielimy całe ciasto na równe 12 kawałków – u nas ciasto miało około 1000 gramów, więc jedna bułeczka miała około 83 – 85 gramów. Rozkładamy wszystkie bułeczki jedna obok drugiej delikatnie się dotykając na mniejszej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Znowu przykrywamy brioszki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie grzejemy piekarnik do 180 stopni (pieczenie góra / dół).
- Po wyrośnięciu zakłócamy jajko i smarujemy każdą z bułeczek po wierzchu.
- Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut albo do ładnego zarumienienia bułeczek.
Upieczone brioszki smakują najlepiej na ciepło, ale również po ostudzeniu.
Brioszka – wideoporadnik
Sprawdź jak przygotować brioszkę krok po kroku!
Brioszki czekoladowe
Oczywiście powyższy przepis możesz wykorzystać w dwojaki sposób. Jeśli zrobisz go co do joty w jaki sposób proponujemy, Twoje brioszki będą mogły stanowić podstawę do zarówno słodkich i słonych bułek z wytrawnymi dodatkami. Jeśli zwiększysz ilość erytrytolu (lub zwykłego cukru), możesz wykorzystać brioszki do przepisów na słodko, a nawet możesz dodać kawałki czekolady czy rodzynek!
My zawsze preferujemy przygotowywanie „neutralnych” brioszek, które później można wykorzystać w zależności od zachcianki.
Czym są brioszki?
Brioszki (a tak naprawdę brioche) to przedstawiciel kuchni francuskiej. Lekko słodkie pieczywo drożdżowe o charakterystyczny maślanym posmaku. Brioszki są zaliczane do francuskich wypieków głównie ze względu na to, że nie są one bochenkiem, a bułeczkami. W swojej ojczyźnie bardzo często są one podawane również do herbaty, kawy czy pitnej czekolady. Ten rodzaj bułek najczęściej przygotowywany jest na śniadanie.