Placek królewski, przez niektórych nazywany ciastem królewskim jest szczególnie popularny na święta, a zwłaszcza te bożonarodzeniowe. U nas w domu rodzinnym był jednak przygotowywany bardzo często – w końcu ciasta nie przygotowuje się tylko „od święta”.
Jak każdy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, on również ma swoje dopowiedzenia pt. „tego dodaj na oko, zobaczysz jak wygląda ciasto i najwyżej dodasz więcej”. Przepis na placek królewski, który poniżej wrzucamy, został maksymalnie przygotowany według proporcji, które możesz użyć w swojej kuchni. Oczywiście pamiętaj – jeśli ciasto nie wygląda, tak jak powinno, to najprawdopodobniej musisz dodać jakiegoś z użytych wcześniej składników.
Sprawdź przepis na placek królewski, który wykorzystywany był w naszym domu rodzinnym i skorzystaj z niego sam!
Placek królewski z biszkoptem – przepis
Składniki
- KRUCHE
- 15 dkg margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki miodu / pół łyżki miodu
- 30 dkg mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- BISZKOPT
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki wody
- MASA
- 1/2 litra mleka
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kakao
- orzechy (opcjonalnie)
- DEKORACJA
- cukier puder
Instrukcje
- Pierwsze przygotowujemy kruche ciasta. Na początku ucieramy margarynę z cukrem pudrem oraz jajkiem. Gdy będziemy mieć już gładką masę, dodajemy pozostałe składniki – sodę, mąkę oraz miód (2 łyżeczki lub pół łyżki miodu). Musimy ciasto podzielić na dwie części – będziemy piec dwa kruche ciasta. Przekładamy obie do osobnych blaszek i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zarumienienia.
- W czasie, gdy kruche ciasta (placki miodowe) się pieką, przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Tutaj ponownie ucieramy ciasto – rozpoczynamy od jajek, dodajemy 3/4 szklanki cukru. Gdy uzyskamy gładą masę, dodajemy pozostałe składniki – oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz wodę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do ładnego zarumienienia.
- Gdy nasze ciasta będą już gotowe i wystygną, możemy przygotować masę. Na początku z 0,5 litra mleka odlewamy nieco i rozpuszczamy w nim obie mąki. Do garnka dajemy mleko oraz cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną rozpuszczoną mąkę. Tak powstały krochmal gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy kostkę margaryny i rozpuszczamy ją ciągle mieszając. Gdy już całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao. Możemy dodać również drobno pokrojone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Czas zacząć składać ciasto. Na spód dajemy jedno kruche ciasto. Na niego wylewamy 1/3 gorącego kremu, następnie ciasto biszkoptowe, a na niego ponownie 1/3 gorącego kremu, następnie kruche ciasto i ostatnią część kremu. Przed wyłożeniem kremu na górę, można czymś przyłożyć od góry na 30 minut, żeby warstwy ładnie ze sobą się połączyły.
- Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można również wykończyć polewą czekoladową.
To, co jest szczególnie ważne w tym przepisie to to, żeby prosto z garnka gorącą polewą polewać placki. Bez tego masa na placek królewski zgęstnieje i będzie ciężko ją rozprowadzić.
Niektórzy robiąc ciasto królewskie, przygotowują masę dodając stopniowo ugotowaną kaszę mannę, ale w naszym przepisie w ogóle ona nie występuje.