Placek królewski – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Placek królewski – przepis

Placek królewski, przez niektórych nazywany ciastem królewskim jest szczególnie popularny na święta, a zwłaszcza te bożonarodzeniowe. U nas w domu rodzinnym był jednak przygotowywany bardzo często – w końcu ciasta nie przygotowuje się tylko „od święta”.

Jak każdy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, on również ma swoje dopowiedzenia pt. „tego dodaj na oko, zobaczysz jak wygląda ciasto i najwyżej dodasz więcej”. Przepis na placek królewski, który poniżej wrzucamy, został maksymalnie przygotowany według proporcji, które możesz użyć w swojej kuchni. Oczywiście pamiętaj – jeśli ciasto nie wygląda, tak jak powinno, to najprawdopodobniej musisz dodać jakiegoś z użytych wcześniej składników.

Sprawdź przepis na placek królewski, który wykorzystywany był w naszym domu rodzinnym i skorzystaj z niego sam!

Placek królewski z biszkoptem – przepis

To, co jest szczególnie ważne w tym przepisie to to, żeby prosto z garnka gorącą polewą polewać placki. Bez tego masa na placek królewski zgęstnieje i będzie ciężko ją rozprowadzić.

Niektórzy robiąc ciasto królewskie, przygotowują masę dodając stopniowo ugotowaną kaszę mannę, ale w naszym przepisie w ogóle ona nie występuje.