Od bardzo dawna przygotowujemy ciasto balowe. Charakteryzuje się tym, że jest bardzo słodkie, zapychające, ale nie da się powstrzymać przed nie zjedzeniem kolejnego kawałka. Uważaj, bo to ciasto uzależnia. Sprawdź w jaki sposób przygotowujemy ciasto balowe i przygotuj jego najlepszą wersję z nami!
Przepis na ciasto balowe

Składniki
- BISZKOPT
- 5 jajek
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki krupczatki
- MASA *BUDYNIOWA*
- budyń śmietankowy bez cukru
- mleko (potrzebne do przygotowania budyniu)
- kostka masła
- MASA *SMIETANOWA*
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 śmietan-fixy
- 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od preferencji)
- DODATKOWO
- kajmak
- paczka krakersów
- paczka herbatników
- gorzka czekolada
Instrukcje
- Pieczemy biszkopt z 5 jajek. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany. Partiami dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec, gdy puch będzie już jednolitej konsystencji, powoli dodajemy mąkę. Miksujemy na gładką masę i przelewamy na blachę. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
- W czasie, gdy biszkopt się studzi, przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Następnie jego również odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miksera lub do makutry dajemy masło. Nieco ucieramy i dodajemy do niego powoli, po jednej łyżce budyń. Całość musi być jednolita.
- Przygotowujemy również masę śmietanową. Śmietanę ubijamy dodając do niej śmietan-fix i cukier puder.
- Kajmak możemy ogrzać chwilę w kąpieli wodnej, żeby był bardziej płynny.
- Przygotowujemy gorzką czekoladę – można potrzeć na tarce lub drobno posiekać.
- Teraz bierzemy się za składanie ciasta. Lecimy warstwami:
- – biszkopt,
- – masa budyniowa,
- – krakersy,
- – kajmak,
- – herbatniki,
- – masa śmietanowa,
- – gorzka czekolada.
- Po przygotowaniu najlepiej ciasto włożyć do lodówki, żeby trochę stwardło.
Pyszności, co?
Ile można jeść balowe?
My w lodówce trzymamy to max 3-4 dni. Mimo wszystko tam jest śmietana, więc nie można jeść tego zbyt długo. Zazwyczaj jednak dużo szybciej ciasto „schodzi”.