Sałatkę Cezar poznaliśmy tak naprawdę przez catering dietetyczny i przez jej smak została z nami na dłużej. Nie dość, że jest smaczna i prosta w przygotowaniu, to jeszcze w dodatku jest bardzo sycąca. Z pewnością jest to dobra propozycja dla osób, które chcą postawić na dietetyczne posiłki. Wystarczy jedynie zamienić majonez z naszego przepisu na majonez o zmniejszonej kaloryczności i już możemy cieszyć się pysznym dietetycznym posiłkiem.
Sałatkę Cezar można przygotować na drugie śniadanie do pracy, przekąskę czy kolację – ta sałatka na pewno zapewni nam sytość przez długi czas. Sprawdźmy przepis!
Spis treści
Najlepsza sałatka Cezar – przepis

Instrukcje
- Na początku oczyszczamy kurczaka z błonek i niepotrzebnych rzeczy. Kroimy w małą kostkę (możemy przygotować też plasterki kurczaka – w zależności od preferencji). W misce zalewamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Rozgrzewamy patelnię i przerzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy z obu stron na ładny kolor.
- Przygotowujemy również grzanki – bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i smażymy do ładnego złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy na talerz z ręcznikiem kuchennym, żeby wchłonął nieco tłuszczu.
- W międzyczasie przygotowujemy sałatę – jeśli korzystamy z miksu sałat, to wystarczy go umyć. Jeśli sałatę rzymską, to myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe kawałki.
- Przygotowujemy sos – przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do niego musztardę, majonez, sok z cytryny i sos worcestershire.
- Przygotowaną wcześniej sałatę mieszamy z połową sosu. Dodajemy również kawałki kurczaka i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy nasze chrupiące grzanki, wylewamy resztę sosu. Wierzch uzupełniamy startym parmezanem lub grana padano, ewentualnie dekorujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sałatą rzymską.
Sałatka Cezar z kurczakiem jest banalna, prawda? Smacznego!
Składniki oryginalnego przepisu na Sałatkę Cezara
Na przestrzeni lat nieco zmieniło się postrzeganie sałatki cezara, co doprowadziło również do zmiany składników. W oryginalnym przepisie na tę sałatkę używało się:
- rzymską sałatę,
- grzanki z ciabatty lub innego chleba,
- parmezan,
- sos z surowych jajek, musztardy Dijon, cytryny, sosu Worcestershire, czosnku i oliwy.
Modyfikacje sałatki Cezara
Tę sałatkę, jak praktycznie każdy posiłek możesz modyfikować pod kątem użytych składników. Do sałatki Cezar idealnie będą pasować też:
- pomidor,
- boczek,
- jajko,
- krewetki,
- sałata lodowa zamiast rzymskiej,
- z sosem musztardowo-miodowym,
- tofu.
Pamiętać musisz jednak o jednej rzeczy – czy przy takich modyfikacjach to będzie jeszcze sałatka Cezar czy też „sałatka trochę podobna do Cezara”.