Sałatka Cezar – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Sałatka Cezar – przepis

Sałatkę Cezar poznaliśmy tak naprawdę przez catering dietetyczny i przez jej smak została z nami na dłużej. Nie dość, że jest smaczna i prosta w przygotowaniu, to jeszcze w dodatku jest bardzo sycąca. Z pewnością jest to dobra propozycja dla osób, które chcą postawić na dietetyczne posiłki. Wystarczy jedynie zamienić majonez z naszego przepisu na majonez o zmniejszonej kaloryczności i już możemy cieszyć się pysznym dietetycznym posiłkiem.

Sałatkę Cezar można przygotować na drugie śniadanie do pracy, przekąskę czy kolację – ta sałatka na pewno zapewni nam sytość przez długi czas. Sprawdźmy przepis!

Najlepsza sałatka Cezar – przepis

Sałatka Cezar z kurczakiem jest banalna, prawda? Smacznego!

Składniki oryginalnego przepisu na Sałatkę Cezara

Na przestrzeni lat nieco zmieniło się postrzeganie sałatki cezara, co doprowadziło również do zmiany składników. W oryginalnym przepisie na tę sałatkę używało się:

  • rzymską sałatę,
  • grzanki z ciabatty lub innego chleba,
  • parmezan,
  • sos z surowych jajek, musztardy Dijon, cytryny, sosu Worcestershire, czosnku i oliwy.

Modyfikacje sałatki Cezara

Tę sałatkę, jak praktycznie każdy posiłek możesz modyfikować pod kątem użytych składników. Do sałatki Cezar idealnie będą pasować też:

  • pomidor,
  • boczek,
  • jajko,
  • krewetki,
  • sałata lodowa zamiast rzymskiej,
  • z sosem musztardowo-miodowym,
  • tofu.

Pamiętać musisz jednak o jednej rzeczy – czy przy takich modyfikacjach to będzie jeszcze sałatka Cezar czy też „sałatka trochę podobna do Cezara”.