Klopsiki z IKEI – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Klopsiki z IKEI – przepis

I coż, że ze Szwecji? Czyli kotlety mielone rodem ze Skandynawii!

Restauracje w sklepach sieci IKEA od zawsze były bardzo popularne. Głównie ze względu na to, że dania kuchni szwedzkiej w swojej prostocie są przepyszne, a tym samym zaskakujące. Fani restauracji IKEA wreszcie się doczekali – szwedzka firma z okazji dnia klopsika opublikowała w sieci przepis na Kottbullar – tradycyjne szwedzkie pulpeciki (druga najczęściej kupowana pozycja, zaraz po hot-dogach).

Przepis na klopsiki jak z IKEI

Szwedzkie kottbullar

Różnica między szwedzkimi klopsikami, a naszymi polskimi kotletami mielonymi jest już w pierwszym etapie przygotowania posiłków. Do kottbullar dodajemy surową cebulę i bułkę tartą do mięsnej masy, a w kotletach mielonych – podsmażoną cebulkę i namoczoną bułkę.

Oprócz tego, naszych polskich kotletów mielonych nie da się wyobrazić bez typowych ziemniaków z wody oraz kapustą kiszoną ze skwarkami.

A Ty? Jak przygotowane mięso mielone wolisz? Po polsku czy po szwedzku?