I coż, że ze Szwecji? Czyli kotlety mielone rodem ze Skandynawii!
Restauracje w sklepach sieci IKEA od zawsze były bardzo popularne. Głównie ze względu na to, że dania kuchni szwedzkiej w swojej prostocie są przepyszne, a tym samym zaskakujące. Fani restauracji IKEA wreszcie się doczekali – szwedzka firma z okazji dnia klopsika opublikowała w sieci przepis na Kottbullar – tradycyjne szwedzkie pulpeciki (druga najczęściej kupowana pozycja, zaraz po hot-dogach).
Przepis na klopsiki jak z IKEI
Składniki
- KLOPSIKI
- 25 dkg mięsa mielonego
- 0,5 cebuli
- 0,5 ząbka cebuli
- 1 jajko
- 50g bułki tartej
- 2,5 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- olej
- SOS
- 20g masła
- 20g mąki pszennej
- 150 ml bulionu (rosołu)
- 75 ml śmietanki
- pół łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- DODATKI
- żurawina, borówki lub buraczki
- puree ziemniaczane
Instrukcje
- Do miski wrzucamy mięso, jajko, mleko i bułkę tartą. Cebulę kroimy w bardzo małą kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem i całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Z masy mięsnej formuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy na talerz lub na folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 2 godziny.
- Wyciągamy klopsiki i smażymy z każdej strony na brązowy kolor. Następne przełóż je do miseczki, a na patelni zostaw tłuszcz.
- Na patelnię dodaj masło, a następnie rozpuść. Dodaj do niego mąkę i wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj bulion i mieszaj bardzo intensywnie, żeby nie powstały grudki. Dodaj śmietankę oraz musztardę. Zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Po ugotowaniu ziemniaków, dodaj odrobinę masła, mleka oraz gałkę muszkatołową. Dopraw według swoich preferencji.
- Klopsiki jak z IKEI podawaj polane sosem, z dodatkiem żurawiny, borówek lub buraczków i puree ziemniaczanym.
Szwedzkie kottbullar
Różnica między szwedzkimi klopsikami, a naszymi polskimi kotletami mielonymi jest już w pierwszym etapie przygotowania posiłków. Do kottbullar dodajemy surową cebulę i bułkę tartą do mięsnej masy, a w kotletach mielonych – podsmażoną cebulkę i namoczoną bułkę.
Oprócz tego, naszych polskich kotletów mielonych nie da się wyobrazić bez typowych ziemniaków z wody oraz kapustą kiszoną ze skwarkami.
A Ty? Jak przygotowane mięso mielone wolisz? Po polsku czy po szwedzku?