Na ten przepis bardzo długo się przygotowaliśmy. Mieliśmy naprawdę ogromną ochotę na coś z kuchni angielskiej, aż wreszcie zdobyliśmy się na siłach i przygotowaliśmy kurczaka tikka masala (nie, to danie nie pochodzi z kuchni hinduskiej jak wielu myśli). Danie wyszło po prostu PRZEPYSZNE i na długo będzie utrzymywać się na pierwszej pozycji w naszym rankingu ulubionych potraw, które przygotowaliśmy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka tikka masala!
Spis treści
Przepis na kurczaka tikka masala
Poniższe proporcje składników są przeznaczone na dwie osoby.
Składniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- MARYNATA
- 80g jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być imbir w proszku)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki garam masala
- SOS
- ok. 300 ml passaty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła (najlepiej spisze się masło klarowane)
- 0,5 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżki octu winnego
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki (śmietanki 30%)
- DO *PODANIA*
- jogurt naturalny, ryż, kolendra (lub natka pietruszki), chlebek pita lub naan lub bagietka (ilość tych składników zależy od własnych preferencji)
Instrukcje
- Kurczaka kroimy w kostkę długości 2 – 3 cm, posypujemy solą, pieprzem, a następnie wkładamy do miski wraz z wszystkimi składnikami marynaty. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na co najmniej 30 minut (najlepiej jest zostawić go na kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki – my daliśmy na całą noc). Przed smażeniem musimy jednak ogrzać mięso do temperatury pokojowej.
- Wyjmujemy kurczaka z marynaty i papierowym ręcznikiem usuwamy nadmiar marynaty. Pierś grillujemy na patelni grillowej lub szybko obsmażamy z każdej strony na średnim ogniu (obsmażenie ułatwi nadziania mięsa na szaszłyki, dzięki którym łatwiej będzie obrócić je).
- W garnku roztapiamy masło z czosnkiem pokrojonym na bardzo małe kawałeczki lub startym na tarce. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około minutę, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy mieszając przez około minutę.
- Dodajemy passatę, cukier, ocet winny, sól, pieprz i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy obsmażone kawałki kurczaka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez następne 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Gdy pierś będzie już miękka, ściągamy garnek z ognia, dodajemy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i pieczywem – u nas idealnie wpasowała się bagietka. Posypujemy kolendrą lub bardziej znaną Polsce i Polakom natką pietruszki.
Z jakiej kuchni pochodzi kurczak tikka masala?
Kurczak tikka masala został wymyślony w okolicach 1960 roku w Wielkiej Brytanii, w której w tym czasie w restauracjach panowali głównie kucharze z Bangladeszu. Niektórzy mówią również, że tikka masala zostało wymyślone w hinduskiej restauracji w Glasgow przez pakistańskiego szefa, który podsunął pomysł, żeby przygotować sos z przypraw, śmietanki kremówki i jogurtem.
Aktualnie tikka masala jest jedną z obowiązkowych pozycji w menu w hinduskich restauracjach i jest najpopularniejszym daniem w restauracjach w Wielkiej Brytanii.
Tikka masala vs Butter chicken
Główną różnicą pomiędzy tymi dwoma pysznymi daniami jest to, że butter chicken jest zdecydowanie mniej intensywny niż tikka masala ze względu na mniejszą ilość użytych przypraw, ma nawet trochę bardziej słodkawy posmak. Tikka masala ma za to dawać kopa swoją intensywnością i połączeniem przypraw w daniu. Dodatkowo, tikka masala jest bardziej kremowa niż butter chicken.
Przyprawa tikka masala
Jeśli zastanawiasz się co jest w przyprawie tikka masala, to na nią składają się takie składniki jak: kurkuma, papryka słodka, cebula, pieprz cayenne, gorczyca biała, cynamon, marchew, majeranek, czosnek granulowany, pomidor płatek, oregano, sól himalajska różowa, pieprz czarny i gałka muszkatołowa, kumin, kolendra. Hindusi są znani z tego, że lubią używać dużej ilości przypraw, stąd też skondensowana w torebce przyprawa tikka masala.