Kurczak tikka masala – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Kurczak tikka masala – przepis

Na ten przepis bardzo długo się przygotowaliśmy. Mieliśmy naprawdę ogromną ochotę na coś z kuchni angielskiej, aż wreszcie zdobyliśmy się na siłach i przygotowaliśmy kurczaka tikka masala (nie, to danie nie pochodzi z kuchni hinduskiej jak wielu myśli). Danie wyszło po prostu PRZEPYSZNE i na długo będzie utrzymywać się na pierwszej pozycji w naszym rankingu ulubionych potraw, które przygotowaliśmy. Sprawdź nasz przepis na kurczaka tikka masala!

Przepis na kurczaka tikka masala

Poniższe proporcje składników są przeznaczone na dwie osoby.

Z jakiej kuchni pochodzi kurczak tikka masala?

Kurczak tikka masala został wymyślony w okolicach 1960 roku w Wielkiej Brytanii, w której w tym czasie w restauracjach panowali głównie kucharze z Bangladeszu. Niektórzy mówią również, że tikka masala zostało wymyślone w hinduskiej restauracji w Glasgow przez pakistańskiego szefa, który podsunął pomysł, żeby przygotować sos z przypraw, śmietanki kremówki i jogurtem.

Aktualnie tikka masala jest jedną z obowiązkowych pozycji w menu w hinduskich restauracjach i jest najpopularniejszym daniem w restauracjach w Wielkiej Brytanii.

Tikka masala vs Butter chicken

Główną różnicą pomiędzy tymi dwoma pysznymi daniami jest to, że butter chicken jest zdecydowanie mniej intensywny niż tikka masala ze względu na mniejszą ilość użytych przypraw, ma nawet trochę bardziej słodkawy posmak. Tikka masala ma za to dawać kopa swoją intensywnością i połączeniem przypraw w daniu. Dodatkowo, tikka masala jest bardziej kremowa niż butter chicken.

Przyprawa tikka masala

Jeśli zastanawiasz się co jest w przyprawie tikka masala, to na nią składają się takie składniki jak: kurkuma, papryka słodka, cebula, pieprz cayenne, gorczyca biała, cynamon, marchew, majeranek, czosnek granulowany, pomidor płatek, oregano, sól himalajska różowa, pieprz czarny i gałka muszkatołowa, kumin, kolendra. Hindusi są znani z tego, że lubią używać dużej ilości przypraw, stąd też skondensowana w torebce przyprawa tikka masala.